CERTIFICAT ADR (ATESTAT ADR)
(Articolul CERTIFICAT ADR a fost actualizat în decembrie 2015 și anexa 1 în 2023)
I. INTRODUCERE
Ordinul M.T. nr. 1214/2015, pentru aprobarea Normelor privind pregătirea și atestarea profesională a conducătorilor auto care transportă mărfuri periculoase, prevede ca toți conducătorii auto care transportă mărfuri periculoase (așa cum sunt ele definite în Acordul european referitor la transportul rutier internațional de mărfuri periculoase – Acordul ADR), trebuie să dețină un certificat ADR. Certificatul ADR completează certificatul de calificare profesională inițială sau continuă (CPI/CPC), dar nu îl înlocuiește la transportul rutier cu vehicule care transportă mărfuri periculoase, conducătorul auto trebuie să dețină în acest caz ambele certificate. Certificatele ADR sunt valabile 5 ani și sunt eliberate de către Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Pregătirea inițială (de bază) pentru obținerea certificatului ADR se efectuează prin cursuri specifice organizate de către centre de pregătire și perfecționare a personalului din domeniul transporturilor rutiere (lista centrelor din toată țara se găsește pe site-ul Ministerului Transporturilor – www.mt.ro), urmate de o examinare teoretică. Pregătirea inițială se poate face doar de conducătorii auto care dețin un permis de conducere valabil pentru cel puțin una din categoriile: B, BE, C1, C1E, C, CE sau Tr. Pentru transportul rutier de mărfuri periculoase în cisterne și pentru transportul mărfurilor periculoase din clasa 1 (substanțe și obiecte explozive) și clasa 7 (substanțe radioactive), conducătorii auto urmează și un curs de specializare, în plus față de cursul inițial. Pregătirea periodică (recapitulativă) este obligatorie și trebuie efectuată în ultimul an de valabilitate al certificatului ADR, inclusiv pentru specializările deținute. Rezultatele examinărilor se transmit la Autoritatea Rutieră Română – ARR, care are obligația să elibereze certificatele ADR în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii.
Observație: în perioada de valabilitate, certificatul ADR se poate extinde în cazul în care conducătorul auto promovează examenul pentru unul sau mai multe cursuri de specializare.
Foarte important! Începând cu data de 5 decembrie 2015, pentru susținerea examinării teoretice, candidații trebuie să achite în contul Autorității Rutiere Române – A.R.R. un tarif de 67 lei pentru fiecare probă de examen teoretic. Comisia de examinare are obligația de a verifica documentului de plată, în original. Pentru plată, consultați Lista conturilor agențiilor teritoriale ARR.
Modelul certificatului ADR este unic și trebuie să fie confecționat din plastic. Are culoarea albă, iar literele trebuie să fie negre și conține cel puțin un element de siguranță suplimentară.
II. ELIBERAREA CERTIFICATELOR ADR
Pentru obținerea certificatului ADR conducătorii auto trebuie să prezinte la Agenția teritorială ARR următoare:
- Solicitare (cerere) tip – Anexa 1; în Anexa 2 este un model de completare pentru eliberarea unui certificat ADR inițial;
- Actul de identitate (copie);
- Permis de conducere valabil (copie);
- Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
- Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (în momentul actual mandat poștal sau ordin de plată). Tariful pentru eliberarea unui certificat ADR este de 64 lei;
Notă importantă: documentele prezentate în copie se certifică de către solicitant (conducătorul auto) pentru conformitate cu originalul prin înscrisul „Subsemnatul ………………., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul” și semnare. În mod normal, solicitantul (șoferul) trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și documentele în original, pentru cele solicitate în copie.
Notă (verificare): verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Notă (finalizare): Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului o dovadă înlocuitoare a certificatului de calificare profesională, valabilă doar pe teritoriul României, cu valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data depunerii și pe care apare mențiunea „Valid only in Romania”.
Pentru eliberarea certificatului ADR, conducătorul trebuie să prezinte actul de identitate. Certificatul se eliberează numai conducătorului auto titular sau, în cazuri deosebite, când acesta nu poate să se prezinte, persoanei împuternicite de acesta prin procură notarială. La eliberarea certificatului, conducătorul auto trebuie să semneze în registrul de evidență a eliberării certificatelor ADR, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Certificatul se eliberează conducătorului auto într-un plic sigilat și totodată trebuie să primească și factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în certificatul ADR.
III. PRELUNGIREA (REÎNNOIREA) CERTIFICATELOR ADR
Conducătorul auto trebuie să prezinte aceleași documente necesare pentru eliberare și în plus o copie a certificatului ADR pentru care se solicită prelungirea (reînnoirea). De asemenea, trebuie să completeze datele prevăzute la punctul c) din cererea-tip „doresc să-mi prelungesc certificatul ADR” prin completarea datei la care a expirat sau va expira (vezi modelul de completare în Anexa 3 pentru prelungirea unui certificat ADR).
IV. EXTINDEREA VALABILITĂȚII PENTRU SPECIALIZĂRI
În acest caz, documente necesare sunt cele de la prelungirea (reînnoirea) certificatului, dar se completează în plus datele prevăzute la punctul c1) „doresc să-mi extind valabilitatea certificatului ADR pentru specializarea/specializările” prin bifarea căsuței/căsuțelor pentru care se solicită extinderea (vezi modelul de completare în Anexa 4 pentru extinderea de specializări a unui certificat ADR).
La eliberarea noului certificat ADR pentru care s-a aplicat extinderea, conducătorul auto trebuie să predea certificatul ADR vechi (valabil înainte de extindere).
V. PIERDEREA, DISTRUGEREA, FURTUL SAU DETERIORAREA CERTIFICATELOR ADR
În cazul pierderii, distrugerii, furtului sau deteriorării certificatelor în perioada de valabilitate a acestora, conducătorul auto trebuie să prezinte la Agenția teritorială ARR următoarele documente:
- Solicitare (cerere) tip (se poate obține de la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R). În Anexa 5 este un model de completare pentru pierderea/furtul/deteriorarea/distrugerea unui certificat ADR.
- Actul de identitate (copie);
- Permis de conducere valabil (copie);
- Fotografie color, actuală, tip „buletin” (format 25 x 32 mm);
- Documentul de plată pentru tariful de eliberare, în original și copie (mandat poștal sau ordin de plată). Tariful pentru eliberarea unui certificat ADR pierdut, furat, distrus sau deteriorat este tot de 64 lei;
- În plus față de acestea, mai trebuie să prezinte, după caz:
-
- Pagina din ziarul (cotidianul) în care s-a publicat anunțul privind pierderea sau distrugerea certificatului, din care să reiasă numele publicației și data publicării;
- Dovadă (adeverință) eliberată de Poliție în cazul furtului;
- Certificatul deteriorat, pe care se poate identifica cel puțin numele și prenumele titularului și/sau seria și numărul;
Notă (verificare): verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt lizibile, permisul de conducere nu este valabil sau fotografia nu este corespunzătoare confecționării certificatului, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
Observație: la eliberarea noului certificat ADR, ca urmare a deteriorării, se va reține certificatul vechi deteriorat.
VI. SCHIMBAREA NUMELUI TITULARULUI
Conducătorul auto trebuie să prezinte aceleași documente necesare pentru eliberare și în plus actul de identitate anterior și actual și o copie a certificatului ADR pe numele vechi. De asemenea, trebuie să completeze datele prevăzute la punctul b) „dețin un certificat ADR și vreau să îl schimb datorită schimbării numelui” (vezi modelul de completare în Anexa 6 pentru schimbarea numelui la un certificat ADR). La eliberarea certificatului ADR pe noul nume se va reține certificatul vechi, pe numele anterior.
ANEXA 1
Am permisul cat B, C, E si CPC persoane obtinute in RO. Acu locuiesc in UK si am obtinut aici CPC Marfa, as avea nevoie de certificat ADR, pot sa il sustin in Romania cu documentele de aici? Sau va trebui sa imi schimb permisul in doc romanesc?. Ms
Da, cu documentele din Regatul Unit.
Buna ziua,dețin permis auto cat. B si doresc sa transport o remorca cisterna cu capacitatea de 1000 de litrii de benzina,rugămintea mea este sa-mi spuneți daca am nevoie de atestat de transport.Va mulțumesc.
Transportul până la 1000 de litri de benzină este exceptat în acordul ADR.
Am doar categoria b , se poate lua atestat transport cisterne ? Mentionez ca transport pana la 500 kg de benzina pe masina de 3.5 t . Imi cere un patron suedez
N-am auzit de autovehicul-cisternă cu masa maxim autorizată de 3,5 tone. Oricum, transportul a 500 de litri de benzină este exceptat în acordul ADR.
buna sera am permis b si c si vreau sa fac atesta adr pentru subsatnte inflamabile pot face asa unu singur care trebuie sau e necesar sa fac altele iinainte va rog un raspuns daca se oate multumesc
Pregătire inițială (de bază) + curs de perfecționare (cisterne) – așa cum scrie clar în articol.
Buna ziua. Am dat examen pentru ADR colete si ADR cisterna, am luat Adr colete si am picat la Adr cisterna! Doresc sa dau luna aceasta reexaminare pt. cisterna. Cat timp este valabil atestatul pentru colete, adica pana voi face cerere pentru eliberare! Si se plateste taxa separata pentru colete si cisterna sau o singura taxa pentru ambele? Stima
Valabilitate certificat ADR: 5 ani (de la data examinării, nu de la data depunerii documentelor la ARR). Certificatul este comun, pentru toate clasele: 64 de lei (respectiv colete + cisterne). Taxa de (re)examinare este 67 de lei pentru fiecare examinare.
Eu am permis din’88 B, C,E,acum am documente italiene,am inteles ca nu pot profesa in Romania cu CQC-ul(atestatul)italian pt.ca nu-i separat,sânt amândouă într-unul singur.Asa este?
Ce trebuie să fac dacă mă intorc în tară?
CQC este certificatul de pregătire profesională italian (CPC și CPI în RO), reglementat printr-o Directiva a Parlamentului European, pe care Italia l-a „ajustat la nevoile naționale” (http://www.dgtnordovest.it/joomla/index.php?option=com_content&id=222:cqc-carta-di-qualificazione-conducenti&Itemid=37). În mod normal, pentru a lucra într-un alt stat membru UE, autoritățile italiene ar trebui să elibereze la cerere certificatul prevăzut de Directiva 2003/59/CE a Parlamentului European – model unic. Un angajator (patron) român va solicita un CPC (CPI), chiar eliberat în alt stat membru UE. Poate doar o firma mixtă, italiano-română, ar accepta acest document, aici în RO.
Mulțumesc mult.Chiar acum m-a sunat o firmă din Bucureşti care lucrează cu mai multe firme din Italia din diferite zone şi care au nevoie de şoferi cunoscători de lb. Italiană,angajările cu contracte româneşti,dar ei nu cunosc exact aceste chestii, zicându-mi că îmi trebuie medicalul+psihologicul din România şi că angajarea se poate face prin Email. Nu ştiu cum să fac.
Avizul medical și psihologic sunt obligatorii aici în RO pentru conducătorii auto. Angajatorul trebuie să le aibă în copie la sediu pentru toți șoferii. Amenda este mare, dacă nu le are, este normal să le solicite la angajare.
Salut… Vreau sa știu dacă exista vreo posibilitate sa aflu dacă sau emis atestatele și cardul tahograf… Ma interesează o varianta online pentru ca nu sunt în România și nu as vrea sa vin degeaba pana în tara…
Deocamdată nu există această posibilitate – variantă online. Termenul maxim este de 15 zile (nelucrătoare).
poate ma puteti ajuta ce se solicita la re anoire atestatilui de Marfa dupa ce a expirat
Vezi acest articol:
http://dancaragea.blogspot.ro/2012/06/obtinerea-certificatelor-cpi-si-cpc-de.html
Buna ziua,aveti idee e posibil ca pe atestatul ADR sa fie inclus cel de marfa?daca amluat examenele in aceeasi zi,si am depus toate actele in aceiasi zi?ms
Cele 2 certificate (atestate) sunt documente diferite tip „card”, conform reglementărilor UE. Data examenului are legătură doar cu perioada de valabilitate.
Am piedut un atestat,in ce ziar trebuie sa dau anunt ?Am dat anunt in Evenimentul si mi-au zis ca nu e bun.mersi
Ordinul de Ministru nu face o precizare în acest sens, dar Procedura ARR prevede ca anunțul să fie dat într-un cotidian – adică un ziar sau o gazetă, fără a preciza dacă este local sau național și fără a preciza frecvența de apariție. Din câte știu eu „Evenimentul” este un cotidian.