OBȚINEREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
Acest articol a fost actualizat după publicarea OMT nr. 459 din 2017 pentru aprobarea Normelor privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea, înnoirea și retragerea cardurilor de tahograf, respectiv obținerea cardului de conducător auto.
I. INTRODUCERE
Cardul de tahograf (sau cartela tahografică) este o cartelă de memorie destinată a fi utilizată la un tahograf digital și se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. prin agențiile sale teritoriale. Cardul de tahograf permite identificarea deținătorului precum și descărcarea și stocarea datelor.
În funcție de utilizator, cardul de tahograf (cartela tahografică) poate fi de patru tipuri:
-
cardul de conducător auto (cartela conducătorului auto);
-
cardul societății (cartela întreprinderii) – cardul eliberat proprietarului sau deținătorului autovehiculului echipat cu un tahograf digital;
-
cardul de control (cartela de control) – cardul eliberat personalului abilitat cu efectuarea controlului conform legislației în vigoare;
-
cardul de atelier (cartela agentului economic autorizat) – cardul eliberat unui producător de tahografe digitale, unui fabricant de autovehicule sau unui agent economic autorizat.
Notă: titularul unui card de conducător auto poate fi și titularul al unui card de societate, dar nu poate fi titularul al unui card de atelier.
Orice conducător auto care efectuează operațiuni de transport rutier și care are reședința curentă în România poate obține, la cerere, un card de conducător auto. Cardul de conducător auto este nominal și netransmisibil, fiecare conducător auto putând deține un singur card de acest tip. Cardul de conducător auto are o valabilitate de 5 ani de la data eliberării.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorului auto va depune, personal sau printr-o persoană împuternicită, în baza unei procuri notariale, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. următoarele documente:
-
Cerere-tip, care poate fi obținută de la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. (vezi modelul de completare în Anexa 1.);
-
Copie a actului de identitate (buletin/carte de identitate/pașaport);
-
Copie a permisului de conducere (valabil cel puțin pentru una dintre categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) sau dovada înlocuitoare cu drept de circulație ori adeverința valabilă care atestă că permisul de conducere este depus pentru preschimbare;
-
Fotografia color actuală a conducătorului auto (în format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată în copie (mandat poștal) – valoare 239 lei. În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea cartelelor tahografice;
-
Actul prin care se dovedește dreptul de muncă în România, în cazul cetățenilor străini, alții decât cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și cetățenii statelor membre ale Spațiului Economic European; (dacă este cazul);
-
Copie a documentului/documentelor prin care se dovedește că solicitantul are reședința curentă în România sau documentul/documentele care atestă existența unui raport juridic de muncă cu o întreprindere (dacă este cazul).
Notă: conducătorul auto trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor care sunt cerute în copie. Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt toate valabile, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
III. OBȚINEREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează cardul de conducător auto în termen de 15 zile de la data solicitării, prin agenția teritorială indicată de solicitant în cererea sa, dacă îndeplinește condițiile prevăzute, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al eliberării, după caz.
Pentru obținerea cardului de conducător auto, conducătorul auto trebuie să prezinte documentul de plată în original și actul de identitate. Cardul se eliberează conducătorului auto titular sau persoanei împuternicite de către acesta prin procură notarială. La eliberarea cardului, conducătorul auto sau persoana împuternicită trebuie să semneze în registrul de evidență al cardurilor de conducător auto, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Cardul se eliberează într-un plic sigilat și este însoțit de factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în card.
IV. ÎNNOIREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
În vederea înnoirii cardului de conducător auto, titularul depune, cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R., documentele menționate mai sus, cu precizarea că tariful de eliberare (înnoire) este de 212 lei (vezi Anexa 2). În cazul în care nu se respectă termenul de 15 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unui card nou, respectiv 239 lei (vezi modelul de completare din Anexa 3).
V. SCHIMBAREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
Conducătorul auto are obligația de a solicita schimbarea cardului în următoarele cazuri:
- când, după eliberarea cardului, datele administrative înregistrate pe card suferă modificări în ceea ce privește numele titularului, domiciliul său sau numărul permisului de conducere;
- când se constată înscrierea eronată a unor date pe card;
- când se constată funcționarea defectuoasă a cardului.
Pentru schimbarea cardului de conducător auto, titularul depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificările sau de la data la care a constatat înscrierea eronată a unor date pe card, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. Cererea trebuie însoțită de toate documentele ce atesta modificarea datelor administrative înscrise pe card sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrărilor, după caz, împreună cu dovada efectuării plății tarifului pentru schimbarea cardului (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unui nou card, respectiv 239 lei (vezi modelul de completare din Anexa 3). Pentru a putea ridica noul card, care are aceeași dată limită de valabilitate ca și vechiul card, conducătorul auto trebuie să-l returneze pe cel vechi. În acest caz, Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului noul card de conducător auto în termen de 5 zile de la data solicitării.
VI. PIERDEREA, FURTUL, DETERIORAREA SAU DISTRUGEREA CARDULUI
Dacă cardul conducătorului auto a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, titularul are obligația să solicite înlocuirea acestuia. În vederea înlocuirii, titularul depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cardul a fost furat, pierdut, deteriorat sau distrus, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. Cererea trebuie însoțită de dovada eliberată de organul de poliție la care s-a înregistrat declarația de furt sau de declarația pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz, împreună cu dovada efectuării plății tarifului pentru înlocuirea cardului. (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unui nou card, respectiv 239 lei (vezi modelul de completare din Anexa 3). Noul card va avea aceeași dată limită de valabilitate ca și vechiul card pe care acesta îl înlocuiește. Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului un nou card de conducător auto, în termen de 8 zile lucrătoare de la data primirii unei solicitări în acest sens.
În situația în care cardul de conducător auto pierdut sau furat a fost recuperat sau acesta a fost deteriorat, titularul are obligația de a-l preda imediat agenției teritoriale a Autorității Rutiere Române – A.R.R. în a cărei rază își are domiciliul.
Notă importantă: în cazul în care un card de tahograf emis de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. nu funcționează sau au fost înscrise date eronate din vina acesteia, titularul/deținătorul cardului are obligația de a-l returna emitentului în termen de 5 zile de la eliberare, urmând ca acesta să fie schimbat fără a se percepe tariful aferent.
Anexa 1
Verso
Observație: formularul are o singură pagină, față-verso; am marcat cu XXX rubricile care trebuie completate.
Aici puteți descărca direct sau imprima o Cerere cartelă tahografică (card) pdf.
Anexa 2
ORDINUL M.T. nr. 707/2015
pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.
TARIFE
pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. (EXTRAS)
Eliberarea cartelelor tahografice – pentru o bucată (tarif pentru 5 ani), precum și înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (2), art. 11 alin. (2) sau art. 13 alin. (2) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea și înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată): 239 lei
Înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) sau art. 13 alin. (1) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea şi înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului. nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată): 212 lei
Anexa 3
Observație:
- La reînnoire se completează, în plus și rubrica: X X X
- La schimbare se completează și rubrica (o căsuță, cea corespunzătoare): X X X
- Pentru pierdere, furt, deteriorare sau distrugere se completează, în plus și rubrica (o căsuță, cea corespunzătoare): X X X
- În aceste cazuri, pe verso, nu există alte rubrici de completat.
Buna ziua.Vreau stiu cum procedez corect daca folosim 2-3 colegi un camion pe parcursul unei zile al cardului tahograf.De fiecare data cardul trb.sa se afle in slot 1? Lucrez la o firma mica care isi distribuie produsele si ocazional si camionul il conduce cine este disponibil in momentul respectiv .Nu suntem angajati soferi dar conducem ocazional pt.ca detinem permise prof.Ex.dimineata conduce un coleg dupa care merg eu iar pana se incheie prog.la locul de munca mai merge inca o data colegul meu cu camionul sau alt coleg.Lucram in Germania. Va multumesc daca ma-ti ajuta cu ceva informatii.
Fiecare își folosește propriul card tahograf, introdus în slotul 1.
Va multumesc pt.raspuns
Buna ziua.Permisu obligatoriu trb preschimbat doar in orasul de resedinta sau poti in alta localitate daca ai o mutatie?Refacerea cardului tahograf la fel?Cardurile atestatare trb scoase tot in orasul de resedinta?Daca faci scoala ptr preschimbarea atestatelor in Resita de exemplu poti fi examinat in orice oras in fiecare weekend sau trb sa astepti doar testarile din municipiul de resedinta?si daca faci scoala ptr preachimbarea atestatelor in bucuresti esti obligat sa le ceri cardurile la Arr ul unde ste inscrisa scoala?multumesc anticipat. O zi placuta!
Permisul se (pre)schimbă în orașul de domiciliu.
Cardul pentru conducătorul auto se poate solicita la orice agenție teritorială ARR, cu condiția să achitați contravaloarea lui în contul agenției respective.
Certificatele de pregătire profesională se eliberează în orașul unde ați susținut examinarea sau la oricare dintre agențiile teritoriale ARR.
Examinarea se poate face și în alte orașe, conform programării ARR.
Buna ziua!Am atestat transport marfa obtinut si vreau sa dau si pentru transport de persoane,si as vrea sa stiu daca se retine ala de transport marfa si se trece ambele pe unul singur…multumesc
Da, asta este procedura, pe noul certificat de pregătire profesională se trec ambele (marfă + persoane).
Buna ziua,
Am si eu o intrebare: Este legal sa conduci cu serii diferite intre permisul de conducere, cardul tahograf si certificatul de pregatire profesionala.?
Multumesc anticipat.
Am tot răspuns la întrebarea aceasta.
În RO ordinul de ministru prevede ca o obligativitate a conducătorului auto de a-și preschimba certificatul/certificatele atunci când obține un alt permis de conducere. La fel se prevede și pentru cartela tahografică. Nu este contravenție, dar cei care controlează pot reține certificatul/cartela și să-l/s-o trimită la emitent (ARR) în vederea preschimbării. În alte state UE trebuie văzut clar ce prevede legislația specifică, poate să fie o contravenție destul de piperată.
Multumesc frumos
Buna ziua stiti cat dureaza in Romania schimbarea unui card tachograf Spaniol?
Poate, uneori cu 2-3 zile mai mult. Trebuie neapărat să predați cardul spaniol când depuneți documentele la ARR pentru cardul nou românesc.
Da lam predat dar au uitat sa imi faca proces verbal si mau sunat dupa 4 zile si ei spun ca poate se dureze 3 sapt sau chiar mai mult acum sa vedem eu va multumesc pt raspuns
Buna ziua. Am o intrebare. La schimbarea de card auto si atestatu de marfa se mai da examen. Multumesc.
La reînnoirea cardului de conducător auto (5 ani) nu se dă niciun examen. Pentru a obține un alt certificat de pregătire profesională (atestat) după 5 ani se susține un examen teoretic (CPC).
Buna ziua, mi a expirat cardul azi. Lucrez pe comunitate si sunt in tranzit din S in UK. Cat timp pot sa conduc fara a avea probleme. Pt preschimbare trebuie sa ajung in tara. Cum pot sa faclucrul asta fara a lasa camionul in alta tara. Multumesc!
Conducerea unui vehicul fără card de conducător auto (sau expirat) este contravenție, destul de piperată. Puteți obține cardul în altă țară membră UE dacă aveți rezidență acolo.
Nu am rezidenta in alta tara decat in Romania. Sunt in tranzit si am masina incarcata. Am scos bon si notez pe spate activitatile desfasurate pana ajung la destinatie. Este corect?
Într-un fel – depinde cine vă controlează în trafic! Scoate-ți raportul pe conducător auto (24 ore – zilnic) și pe verso scrieți și numele întreg, seria permisului de conducere și semnați (Regulamentul 3821/1985 art. 16).
Buna ziua am si eu o intrebare va rog daca am schimbat permisul seria nu mai este aceeiasi cu cartela tahograf arr ma poate amenda? va multumesc
Cred că am mai răspuns la întrebarea aceasta.
În RO ordinul de ministru prevede ca o obligativitate a conducătorului auto de a-și preschimba certificatul/certificatele atunci când obține un alt permis de conducere. La fel se prevede și pentru cartela tahografică. Nu este contravenție, dar cei care controlează pot reține certificatul/cartela și să-l/s-o trimită la emitent (ARR) în vederea preschimbării. În alte state UE trebuie văzut clar ce prevede legislația specifică, poate să fie o contravenție destul de piperată.
Buna ziua, am solicitat un card pentru un tahograf digital, as dori sa stiu daca pana la primirea lui ar exista vreo posibilitate sa conduca fara el. Mentionez ca nu am mai avut card pana acum. Multumesc!
În mod normal NU – sau cu asumarea contravenției respective. În schimb puteți conduce vehicule ca tahograf analog (cu diagrame).
Buna ziua ,
Am obținut categoriile C,E si D in România ,acum vreau sa ma întorc in Franta (țara unde am locuit) pt a muncii. Pot cere ,cardul tahograf ,sa mi-l elibereze autoritățile franceze fără a schimba permisul de conducere?
Va mulțumesc .
Bineînțeles – dacă aveți rezidență în Franța.
salut daca detin o cartela tahograf iar permisul sa schimbat sa mai adaugat o categorie mai pot folosi acea cartela tahograf pana la eliberarea celei noi ?
Conducătorul auto are obligația să preschimbe atestatele și cardul tahograf când a obținut un alt permis de conducere (permisul de conducere este înscris pe cartela tahografică și certificate). Totuși acestă situație nu este contravenție.
Deci daca obțin categoria E săptămâna viitoare și voi conduce cu cardul tahograf și atestatul cu seria de permis pentru cat. C un cap tractor nu o sa primesc amendă?
Acum, pe certificatul de pregătire profesională (verso) aveți doar categoria C. Trebuie preschimbat, ca să apară și CE și noul permis de conducere. Contravențiile sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 69/2012, actualizată (modificată și completată).