OBȚINEREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
Acest articol a fost actualizat după publicarea OMT nr. 459 din 2017 pentru aprobarea Normelor privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea, înnoirea și retragerea cardurilor de tahograf, respectiv obținerea cardului de conducător auto.
I. INTRODUCERE
Cardul de tahograf (sau cartela tahografică) este o cartelă de memorie destinată a fi utilizată la un tahograf digital și se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. prin agențiile sale teritoriale. Cardul de tahograf permite identificarea deținătorului precum și descărcarea și stocarea datelor.
În funcție de utilizator, cardul de tahograf (cartela tahografică) poate fi de patru tipuri:
-
cardul de conducător auto (cartela conducătorului auto);
-
cardul societății (cartela întreprinderii) – cardul eliberat proprietarului sau deținătorului autovehiculului echipat cu un tahograf digital;
-
cardul de control (cartela de control) – cardul eliberat personalului abilitat cu efectuarea controlului conform legislației în vigoare;
-
cardul de atelier (cartela agentului economic autorizat) – cardul eliberat unui producător de tahografe digitale, unui fabricant de autovehicule sau unui agent economic autorizat.
Notă: titularul unui card de conducător auto poate fi și titularul al unui card de societate, dar nu poate fi titularul al unui card de atelier.
Orice conducător auto care efectuează operațiuni de transport rutier și care are reședința curentă în România poate obține, la cerere, un card de conducător auto. Cardul de conducător auto este nominal și netransmisibil, fiecare conducător auto putând deține un singur card de acest tip. Cardul de conducător auto are o valabilitate de 5 ani de la data eliberării.
II. DEPUNEREA DOCUMENTELOR LA A.R.R.
Conducătorului auto va depune, personal sau printr-o persoană împuternicită, în baza unei procuri notariale, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. următoarele documente:
-
Cerere-tip, care poate fi obținută de la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. (vezi modelul de completare în Anexa 1.);
-
Copie a actului de identitate (buletin/carte de identitate/pașaport);
-
Copie a permisului de conducere (valabil cel puțin pentru una dintre categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) sau dovada înlocuitoare cu drept de circulație ori adeverința valabilă care atestă că permisul de conducere este depus pentru preschimbare;
-
Fotografia color actuală a conducătorului auto (în format 25 x 32 mm);
-
Documentul de plată în copie (mandat poștal) – valoare 239 lei. În Anexa 2 sunt prezentate tarifele pentru eliberarea cartelelor tahografice;
-
Actul prin care se dovedește dreptul de muncă în România, în cazul cetățenilor străini, alții decât cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și cetățenii statelor membre ale Spațiului Economic European; (dacă este cazul);
-
Copie a documentului/documentelor prin care se dovedește că solicitantul are reședința curentă în România sau documentul/documentele care atestă existența unui raport juridic de muncă cu o întreprindere (dacă este cazul).
Notă: conducătorul auto trebuie să prezinte reprezentantului (angajatului) ARR și originalul documentelor care sunt cerute în copie. Verificarea documentelor se face de către reprezentantul (angajatul) ARR în prezența conducătorului auto. Dacă lipsesc o parte din documente sau nu sunt toate valabile, acestea nu se primesc și se restituie conducătorului auto.
III. OBȚINEREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează cardul de conducător auto în termen de 15 zile de la data solicitării, prin agenția teritorială indicată de solicitant în cererea sa, dacă îndeplinește condițiile prevăzute, sau îi comunică solicitantului în scris refuzul motivat al eliberării, după caz.
Pentru obținerea cardului de conducător auto, conducătorul auto trebuie să prezinte documentul de plată în original și actul de identitate. Cardul se eliberează conducătorului auto titular sau persoanei împuternicite de către acesta prin procură notarială. La eliberarea cardului, conducătorul auto sau persoana împuternicită trebuie să semneze în registrul de evidență al cardurilor de conducător auto, deschis la fiecare Agenție teritorială ARR. Cardul se eliberează într-un plic sigilat și este însoțit de factura fiscală reprezentând tariful pentru eliberare. Este util să se deschidă plicul și să se verifice exactitatea datelor înscrise în card.
IV. ÎNNOIREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
În vederea înnoirii cardului de conducător auto, titularul depune, cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R., documentele menționate mai sus, cu precizarea că tariful de eliberare (înnoire) este de 212 lei (vezi Anexa 2). În cazul în care nu se respectă termenul de 15 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unui card nou, respectiv 239 lei (vezi modelul de completare din Anexa 3).
V. SCHIMBAREA CARDULUI DE CONDUCĂTOR AUTO
Conducătorul auto are obligația de a solicita schimbarea cardului în următoarele cazuri:
- când, după eliberarea cardului, datele administrative înregistrate pe card suferă modificări în ceea ce privește numele titularului, domiciliul său sau numărul permisului de conducere;
- când se constată înscrierea eronată a unor date pe card;
- când se constată funcționarea defectuoasă a cardului.
Pentru schimbarea cardului de conducător auto, titularul depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificările sau de la data la care a constatat înscrierea eronată a unor date pe card, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. Cererea trebuie însoțită de toate documentele ce atesta modificarea datelor administrative înscrise pe card sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrărilor, după caz, împreună cu dovada efectuării plății tarifului pentru schimbarea cardului (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unui nou card, respectiv 239 lei (vezi modelul de completare din Anexa 3). Pentru a putea ridica noul card, care are aceeași dată limită de valabilitate ca și vechiul card, conducătorul auto trebuie să-l returneze pe cel vechi. În acest caz, Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului noul card de conducător auto în termen de 5 zile de la data solicitării.
VI. PIERDEREA, FURTUL, DETERIORAREA SAU DISTRUGEREA CARDULUI
Dacă cardul conducătorului auto a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, titularul are obligația să solicite înlocuirea acestuia. În vederea înlocuirii, titularul depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cardul a fost furat, pierdut, deteriorat sau distrus, la orice agenție teritorială a Autorității Rutiere Române – A.R.R. Cererea trebuie însoțită de dovada eliberată de organul de poliție la care s-a înregistrat declarația de furt sau de declarația pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz, împreună cu dovada efectuării plății tarifului pentru înlocuirea cardului. (212 lei). În cazul în care nu se respectă termenul de 7 zile, se va percepe tariful pentru eliberarea unui nou card, respectiv 239 lei (vezi modelul de completare din Anexa 3). Noul card va avea aceeași dată limită de valabilitate ca și vechiul card pe care acesta îl înlocuiește. Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. eliberează solicitantului un nou card de conducător auto, în termen de 8 zile lucrătoare de la data primirii unei solicitări în acest sens.
În situația în care cardul de conducător auto pierdut sau furat a fost recuperat sau acesta a fost deteriorat, titularul are obligația de a-l preda imediat agenției teritoriale a Autorității Rutiere Române – A.R.R. în a cărei rază își are domiciliul.
Notă importantă: în cazul în care un card de tahograf emis de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. nu funcționează sau au fost înscrise date eronate din vina acesteia, titularul/deținătorul cardului are obligația de a-l returna emitentului în termen de 5 zile de la eliberare, urmând ca acesta să fie schimbat fără a se percepe tariful aferent.
Anexa 1
Verso
Observație: formularul are o singură pagină, față-verso; am marcat cu XXX rubricile care trebuie completate.
Aici puteți descărca direct sau imprima o Cerere cartelă tahografică (card) pdf.
Anexa 2
ORDINUL M.T. nr. 707/2015
pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.
TARIFE
pentru prestațiile specifice realizate de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. (EXTRAS)
Eliberarea cartelelor tahografice – pentru o bucată (tarif pentru 5 ani), precum și înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (2), art. 11 alin. (2) sau art. 13 alin. (2) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea și înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată): 239 lei
Înnoirea, înlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) sau art. 13 alin. (1) din Normele tehnice privind eliberarea, înlocuirea, schimbarea şi înnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului. nr. 116/2006 (tarif pentru o bucată): 212 lei
Anexa 3
Observație:
- La reînnoire se completează, în plus și rubrica: X X X
- La schimbare se completează și rubrica (o căsuță, cea corespunzătoare): X X X
- Pentru pierdere, furt, deteriorare sau distrugere se completează, în plus și rubrica (o căsuță, cea corespunzătoare): X X X
- În aceste cazuri, pe verso, nu există alte rubrici de completat.
Bună ziua. Îmi puteți spune dacă mi-am schimbat permisul de conducere deoarece a expirat mai sunt valabile atestatele și cartela tahograf dacă nu mai au același număr ca și permisul de conducere?(atestatele și cartela tahograf sunt încă în perioada de valabilitate)
Am răspuns.
Buna seara puteți să-mi Spune-ți va rog daca mi sa eliberat cardul tahograf cu anul de naștere greșit pot conduce cu el sau pot avea careva probleme ?
În România nu cred că verifică cine anul nașterii pe cartela conducătorului auto. În Europa, nu știu. Puteți să mergeți la ARR și să cereți rectificarea erorii. Veți primi al card, fără nicio plată.
Va salut. Daca o sa ma mut din tara intr-o alta tara cardul eliberat in romania nu mai are valabilitate in tara respectiva? Mai exact trebuie sa cer eliberarea unui card nou in tara in care o sa ma mut?
Cardurile de conducător auto eliberate în țările din UE sunt valabile și recunoscute în toate statele membre. În alte țări (non-UE), cum ar fi Turcia, Norvegia, Marea Britanie etc. s-ar putea să nu fie recunoscute.
Vă Salut ! Mă puteți lămuri și pe mine de ce trebuie să predau card taho expirat ? Urmează să depun și eu dosarele pt atestate și taho săptămâna aceasta dar cardul meu taho deja este expirat de aproape 3 luni .ARR insistă că trebuie predat deși am achitat taxa la prețul întreg (239).Cu Stimă !
Nu trebuie să-l predați decât dacă mai este valabil.
Vă Mulțumesc!
Buna seara . Detin permis categoria C-E . Nu am nici card tahograf nici atestat . Intenționez sa merg în Olanda pentru a achizitiona o platforma auto marca iveco daily , greutate proprie 3380 kg iar sarcina utila 3120 kg . Tot de la același dealer am gasit si o platforma 8 m lungime , la care nu știu exact greutatea . După calculele mele și din ce am găsit pe internet aproximativ 900 kg goala . Vreau sa le aduc în tara pe roti . Masina trage remorca .
Menționez ca masina are tahograf digital .
Ce anume trebuie sa îndeplinesc ?
Permis categoria BE sau C, numere de circulație provizorie + factură cumpărare vehicule (din Olanda), rapoarte zilnice din tahograful digital până la aducerea în țară.
Mi-am dat examenul și pot aplica pentru card doar săptămâna viitoare, dar nu voi fi acasă. este în regulă dacă aplic în două săptămâni. există un termen limită pentru depunerea cererii?
Nu există niciun termen limită pentru depunerea documentelor.
Bună seara!
Vă rog frumos să mă ajutați cu un răspuns scurt și concret!
Mi-au expirat toate atestatele cu tahograf ,tot…
Ce trebuie să fac?
Trebuie să dau examen din nou, sau cum se procedează?
Vă mulțumesc, anticipat!
În mod normal, DA, cu toate că toate atestatele rămân valabile 90 de zile de la data încetării stării de alertă. Cardul conducătorului auto (tahograf) trebuie reînnoit.
Buna seara!In cat timp se elibereaza cardul tahograf (la reinoire ),de la depunerea acteler??Multumesc
În maxim 15 zile. Nu scrie în articol?
Bună seara. Exista posibilitatea ca cineva din familie de gradul I sa depună documentele pentru eliberarea cardului tahograf? Menționez ca nu sunt în tara în momentul de fata și datorita pandemiei nu am cum sa ajung în țară curând pentru a merge personal.
Puteți trimite documentele și prin poștă la sediul agenției ARR, respective. Ulterior, cardul de conducător auto poate fi ridicat de o persoană împuternicită de dvs. printr-o procură notarială (la notar).
Pot fi sanctionat daca descarc tahograful mai devreme? Concret in a 80-a zi, cu zece zile mai devreme. Multumesc!
Nu înțeleg întrebarea! Explicitați, vă rog.
Tahograful trebuie descărcat la 90 de zile. Îl pot descărca mai devreme?
Unde ați găsit 90 de zile? Înregistrările din cardul conducătorului auto se descarcă după 28 de zile (obligația întreprinderii!). Înregistrările din aparatul tahograf se păstrează 365 de zile în memoria lui.
…nu am putut citi toate comentariile, asa ca vin cu o intrebare: daca detin Permis de Conducere pt categoriile C, CE, si vreau sa conduc autovehicule din aceste categorii, pot solicita elibererea de Card Tahograf fara a detine Atestat pentru Transport Marfa, si sa pot conduce DOAR fara marfa?
Da, vi se eliberează cardul conducătorului auto (tahograf).
Daca am detinut categoria C si CE si am avut eliberat o cartela tahograf deja iar acum am obtinut si categoria D,DE,cum trebuie sa procedez ca sa pot conduce si autovehicule destinate transportului de persoane,unde e necesara cartela tahograf?
Am tot scris, despre asta: „Conducătorul auto are obligația să preschimbe atestatele (certificatele de pregătire profesională) și cardul tahograf când a obținut un alt permis de conducere (permisul de conducere este înscris pe cardul conducătorului auto cât și pe certificate). Totuși acestă situație nu este contravenție. Citiți articolul 9 aici: https://dan-caragea.ro/wp-content/uploads/2015/12/Normele-privind-pregătirea-și-atestarea-profesională-a-anumitor-categorii-de-conducători-auto-Anexa-2-la-OMT-1214.pdf”
Plus că, pe certificatul de pregătire profesională (CPC sau CPI) trebuie înscrise și noile categorii: D și DE – care probabil acum nu apar.
Bună ziua,așa o întrebare,cardul conducătorului auto îmi este nou ca să pot ieși în cursă este obligatoriu să-l pun în tahograf pentru 9 ore sau nu?
Nu, dar ar trebui să aveți Certificatul de desfășurare a activității (conform REGULAMENTULUI (CE) NR. 561/2006).