ADERENȚĂ NEUROLOGICĂ
Pentru mult timp s-a presupus că încrețiturile (zbârciturile) de la nivelul buricelor degetelor sunt rezultatul faptului că pielea se umflă în apă, însă investigații recente au arătat că ele sunt cauzate de fapt de contractarea vaselor de sânge la contactul cu apa, reacție care la rândul său este un răspuns controlat de sistemul nervos, un fel de aderență neurologică. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că există o justificare mai complexă a încrețiturilor. „Dacă sistemul nervos controlează în mod activ acest comportament în anumite condiții, nu este atât de greu de crezut faptul că este posibil ca el să aibă o funcție selectată de evoluție. Iar evoluția nu ar fi selectat-o dacă nu ar fi oferit un avantaj”, a declarat Tom Smulders pentru BBC News, specialist în comportament și evoluție la Universitatea Newcastle.
Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie asociază această reacție a corpului uman cu faptul că obiectele umede sunt mai ușor de apucat cu ajutorul buricelor degetelor încrețite, ceea ce oferă un avantaj. Cu alte cuvinte, ei sugerează că este posibil ca strămoșii noștri să fi dezvoltat această caracteristică în condițiile în care își procurau hrana din medii umede sau din ape curgătoare. Ei au testat această ipoteză și au demonstrat-o cu ajutorul mai multor teste.
Oameni de știință au cerut participanților voluntari să ridice greutăți din marmură și alte obiecte și să le transfere de la un container la altul. Unele obiecte au fost scufundate în apă, iar participanții le-au luat cu mâinile uscate sau după ce au ținut mâinile în apă caldă pentru o jumătate de oră, pentru a le zbârci. Degetele încrețite au ridicat mai repede obiectele umede, dar nu au avut nici un avantaj la mutarea celor uscate.
Referitor la încrețirea degetelor de la picioare, Tom Smulders a adăugat că nevoia de a merge sau a alerga pe un teren alunecos și umed a marcat evoluția, pentru o mai bună aderență. El intenționează să efectueze cercetări suplimentare pentru că ar fi interesant să observe dacă alte animale, în special primatele, afișează această trăsătură.
Vrei să faci un comentariu?