HAINE CARE NU SE PĂTEAZĂ
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au inventat o acoperire de protecție care poate fi aplicată pe haine sau pe alte obiecte de îmbrăcăminte, care respinge aproape orice fluid cu care intră în contact. Stratul protector se face la scară nano-metrică și conține cel puțin 95% aer (hainele confecționate pot astfel să „respire”), astfel încât picăturile de lichid nu aderă la suprafața acoperită. „Practic, orice lichid se aruncă pe această suprafață, nu o udă”, a spus Anish Tuteja care a condus studiul și pe care l-a publicat în Journal of American Chemical Society.
O țesătură fără strat protector (stânga) este udată cu lichide, dar o altă bucată tratată (dreapta) rămâne uscată
Pentru a aplica stratul, cercetătorii folosesc o tehnica numită electrospinning (electro-filare), care folosește un impuls electric pentru a crea particule fine de solid dintr-o soluție lichidă. Până acum, au fost acoperite doar suprafețe mici, ale unor diverse materiale, pentru experimentări. Stratul de acoperire este un amestec format din particule dintr-un material plastic – polidimetilsiloxan (PDMS) și un lichid rezistent la scară nano-metrică care este folosit de Air Force și care conține carbon, fluor, siliciu și oxigen. Componența chimică este importantă, dar textura are rolul ei, ea îmbrăcând structura porilor din material, indiferent de suprafața pe care se aplică, creând și o rețea extrem de fină (material și bule de aer).
Un aparat de fotografiat de mare viteză surprinde o picătură „odihnindu-se” pe suprafața acoperită cu protecție, care o respinge
Oamenii de știință au redus la minim interacțiunea dintre suprafață și picături. Astfel, picăturile nu au un stimulent pentru răspândire și vor rămâne intacte, interacționând numai cu ele însăși și menținându-și formă sferică, adică pur și simplu cad de pe stratul protector.
În laborator, au fost testat mai mult de 100 de lichide: apă, cafea, sosuri, vin, diverse tipuri de alcooli, uleiuri, acizi organici, baze, solvenți organici, acid clorhidric, acid sulfuric (care pot provoca arsuri ale pielii), benzină, șampoane, sânge, vopseluri, cleiuri, cerneluri, tușuri de imprimantă etc. și s-a constatat că doar două au reușit să pătrundă prin suprafața de acoperire: cloro-fluoro carburile, utilizate la frigidere și la aparate de aer condiționat.
Se testează suprafața acoperită cu cafea
Hainele astfel acoperite ar putea fi folosite în scop militar, pentru a proteja soldații (n.a. – dacă știrea este deja publică, armata americană are încă cel puțin 2-3 soluții superioare din acest punct de vedere) și, dacă costul nu ar fi prea mare, ar putea fi acoperite suprafețele navelor, pentru a reduce rezistența la înaintare în apa. Soluții ar mai fi multe, dar nu există informații despre costuri.
Sursă: Daily Mail
Vrei să faci un comentariu?