6 MILIARDE DE ABONAMENTE
Aproximativ trei sferturi din populația lumii are acum acces la un telefon mobil, conform unui nou studiu realizat de Banca Mondială. „Numărul de abonamente la telefonia mobilă a crescut foarte mult în ultimii 12 de ani. Mai puțin de 1 miliard de abonamente de telefonie mobilă au fost active în anul 2000, în timp ce azi există 6 miliarde de abonamente active (pre-paid și post-paid). Numai anul trecut, utilizatorii de telefoane mobile au descărcat peste 30 miliarde de aplicații. În plus, marea majoritate a abonamentelor la telefonia mobilă de azi (5 miliarde) sunt în țările în curs de dezvoltare, un semn al importanței acestei tehnologii în țările care nu au trecut prin procesul costisitor și dificil de a construi infrastructuri terestre de comunicații.”
„Comunicațiile mobile oferă oportunități importante pentru a avansa în dezvoltarea umană și economică – de la furnizarea de informații de bază până la informațiile referitoare la sănătate sau pentru plățile în numerar, stimulează crearea de locuri de muncă, precum și implicarea cetățenilor în procesele democratice. Provocarea este acum de a permite persoanelor, întreprinderilor și guvernelor din țările în curs de dezvoltare să își dezvolte propriile aplicații mobile relevante la nivel local, astfel încât acestea să poată profita din plin de aceste oportunități.”, a spus într-o declarație, vice-președintele Băncii Mondiale pentru Dezvoltare Durabilă, Rachel Kyte, pe 17 iulie a.c..
Acest nou raport, al treilea în serie al Băncii Mondiale privind tehnologiile informației și comunicațiilor (Information and Communication Technologies – ICT) pentru dezvoltare, analizează creșterea și evoluția telefoniei mobile, precum și creșterea numărului de date bazate pe servicii, inclusiv aplicații, livrate la dispozitive portabile. Raportul analizează consecințele pentru dezvoltarea emergentă a „economiei app”, în special în agricultură, sănătate, servicii financiare și guvernamentale, precum și modul în care aceasta se schimbă la nivelul antreprenoriatului și a ocupării forței de muncă. „Revoluția telefoniei mobile este chiar la începutul creșterii sale: dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai ieftine și mai puternice în timp ce rețelele își dublează lățimea de bandă la aproximativ fiecare 18 luni și se extind în zonele rurale”, a declarat Tim Kelly, conducătorul ICT de la Banca Mondiala și unul dintre autorii raportului.
Raportul oferă date recente și indicatori pentru sectorul de comunicații mobile pentru mai mult de 150 de economii din lume. Acesta introduce, de asemenea, un instrument analitic pentru examinarea indicatorilor de performanță relevanți pentru sectorul din fiecare țară de telefonie mobilă, astfel încât factorii de decizie politică să poată evalua capacitățile lor în raport cu alte țări.
Sursă: The World Bank
Rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și ONU arată că în anul 2010 aproape 800 de milioane de oameni nu aveau acces la apă potabilă, iar 2,5 miliarde nu aveau acces la instalații sanitare de bază. Un alt raport ONU arată că aproape un miliard de oameni trăiesc fără necesarul zilnic de alimente. Având în vedere aceste date și cu toate că la fiecare cinci zile se nasc încă un milion de copii, îmi vine greu să cred că există așa de mulți abonați în lume. Sau 1 miliard de oameni care își fac nevoile în natură au abonamente la telefonia mobilă?
Vrei să faci un comentariu?