CLĂDIRI ORIGINALE
1. Longaberger Basket, Newark, Ohio, SUA
Cei de la Compania Longaberger Basket își iubesc produsele atât de mult încât au vrut ca sediul lor să imite un „coș de piață de mărime medie”. Construită din stuco peste oțel, clădirea are un atrium cu șapte etaje și două enorme mânere în exterior care sunt încălzite pentru a preveni formarea gheții în timpul iernii. Fapt amuzant: clădirea este exact de 160 de ori mai mare decât un coș de piață în mărime reală.
2. Crooked House, Sopot, Polonia
Structura capricioasă numită Krzywy Domek sau Casa Crooked este dispusă în centrul comercial din orașului Sopot. Proiectată de Szotynscy Zaleski, un arhitect care s-a inspirat din desenele din basmele pentru copii, structura cu trei etaje a fost construită în 2004 și cuprinde apartamente, restaurante, magazine și birouri.
3. Royal Ontario Museum, Toronto, Canada
Muzeul Regal din Ontario și-a deschis porțile pentru prima dată în anul 1914, dar ceea ce îl face unic este intrarea dramatică proiectată în 2007. Sticla, aluminiul și oțelul asigură un design neconformist, cu pereți înclinați, ca niște zimți. Noua structură are un atrium, restaurante și „Casa Spiritului” care a fost proiectată pentru a fi un loc de reflecție pentru vizitatori.
4. CCTV Building, Beijing, China
Lucrările la construcția clădirii CCTV din Beijing au fost finalizate în luna mai, 2012. Structura unică, proiectată de Rem Koolhaas și Ole Scheeren, găzduiește sediul Televiziunii Centrale din China (CCTV). Structura complexului este formată din șase secțiuni orizontale și verticale care lasă un gol central. Designul CCTV este neobișnuit și a stârnit controverse, dar și laude: unii critici susțin că seamănă cu organele genitale feminine, în timp ce alții o consideră cea mai mare clădire din acest secol.
5. Turning Torso, Malmö, Suedia
Este înaltă de 190 de metri și este cea înaltă construcție din Suedia (un fel de zgârie-nori suedez). Totodată, ca înălțime, este al treilea complex rezidențial din Europa. Forma clădirii se bazează pe o sculptură, numita „Torso răsucit” a artistului, arhitectului și inginerului Santiago Calatrava, care a proiectat acest turn. Clădirea este compusă din nouă cuburi care se rotesc la 90 de grade, de la bază până la ultimul etaj.
6. Graz Art Museum, Graz, Austria
Poreclit „Extraterestrul prietenos”, Muzeul de Artă din Graz arată ca o pată enormă, ondulată, cu o serie de coarne proeminente. Este în contrast puternic cu arhitectura cartierului, în stil baroc. Partea exterioară este compusă din panouri acrilice albastre care pot fi iluminate printr-un sistem computerizat, coarnele fiind de fapt niște ferestre. Construit în anul 2003, proiectat de arhitecții englezi Peter Cook și Colin Fournier, muzeul găzduiește o colecție de artă contemporană.
7. Absolute Towers, Mississauga, Canada
Aceste curbe, oarecum sexy, se pot vedea în orașul Mississauga și au fost poreclite „Marilyn”. Turnurile răsucite și curbate fac parte dintr-un complex de cinci clădiri cu apartamente rezidențiale, scumpe. În iunie 2012, cele două clădiri au fost declarate de Council on Tall Buildings and Urban Habitat cele mai frumoase clădiri înalte din America.
8. Guggenheim Museum, Bilbao, Spania
Considerată ca una dintre clădirile cele mai inovatoare ca stil arhitectural din secolul trecut, Muzeul Guggenheim din Bilbao a uimit lumea când a fost deschis în anul 1997. Structura este compusă din titan, sticlă și calcar, iar curbele sale au fost menite să apară aleatoriu. A fost conceput și proiectat ca să se integreze alături de râul Nervion care traversează Bilbao. Suprafața clădirii are peste 23.500 de metri pătrați, numai pentru expoziții.
9. Oriental Pearl Tower, Shanghai, China
Proiectat de Shanghai Modern Architectural Design Co. Ltd., Shanghai Oriental Pearl Tower este un turn de radio și televiziune înalt de 468 metri. Din 1994 până în 2007, a fost cea mai înaltă structură din China, fiind apoi eclipsat de Shanghai World Financial Center. Vizitatorii pot urca până la turnurile de observare, care au mai multe punți, iar cei interesați pot vizita și Muzeul Municipal de Istorie pe care îl găzduiește.
10. Lotus Temple, New Delhi, India
Casa de cult a credinței Bahá’í este cunoscută popular ca Templul Lotusului, din cauza formei sale de floare de lotus. Templul a atras peste 70 de milioane de vizitatori, de când a fost deschis în 1986, fiind una dintre cele mai vizitate atracții turistice din India. Deși în mod oficial a fost construit ca un templu pentru membrii credinței Bahá’í, el îi întâmpină pe vizitatorii de toate confesiunile religioase. Proiectat de arhitectul iranian Fariborz Sahba, are o structură formată din 27 de „petale” aranjate în grupuri.
Această scurtă prezentare nu se poate încheia fără patru clădiri, mult mai cunoscute, cu o arhitectură la fel de maiestoasă și neobișnuită.
La Sagrada Familia, Barcelona
Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia
Burj al Arab, Dubai, UAE
Burj Khalifa, Dubai, UAE
Vrei să faci un comentariu?