BRĂȚĂRILE ANULUI 2013
O brățară de hârtie ușoară poate ajuta la prevenirea supraexpunerilor la soare și pentru a reduce riscul de cancer de piele. Brățara permite celor care le poartă se știe când au fost expuși la o anumită cantitate de radiații ultraviolete (UV) prin schimbarea culorii. Dispozitivul, considerat brățările anului 2013, funcționează prin schimbarea culorii de la galben la roz în funcție de expunerea la radiațiile UV. Culoarea roz atenționează că razele solare UV pot începe să provoace daune epidermei. Brățările funcționează prin intermediul unui agent acid, care preia lumina ultravioletă și un colorant care răspunde la nivelul pH-ului, ca indicator. Agentul este descompus de lumina soarelui, ceea ce duce la schimbarea rapidă a culorii.
Benzile vor fi adaptate la diferite tipuri de piele, pentru a reflecta nivelurile de toleranță pe care oamenii le au la soare. De exemplu, o bandă pentru cineva cu parul blond și cu pielea mai sensibilă la lumină își va schimba culoarea mai repede decât o bandă pentru o persoană cu părul și cu pielea mai închise la culoare.
Tehnologia va fi comercializată de o companie suedeză, Intellego Technologies, începând cu anul 2013. „Suntem foarte încântați de acest dozimetru de ultraviolete și așteptăm cu nerăbdare să-l comercializam. Există o nevoie substanțială pe piață pentru această tehnologie funcțională și așteptăm cu nerăbdare să dezvoltam procesul.” – a subliniat un reprezentant al companiei. „Brățările (benzile) vor trebui să coste foarte puțin, deoarece sunt de unică folosință și trebuie să fie aruncate la sfârșitul zilei.”, însă nu s-a precizat prețul de comercializare.
Expunerea prelungită la soare poate crește riscul de cancer de piele, forma cea mai virulentă fiind melanomul malign, care a avut peste 200.000 de cazuri noi la nivel mondial în anul 2008, în conformitate cu statisticile Cancer Research UK. Noua tehnologie poate alerta persoanele care se expun la soare când nivelurile de UV devin nocive.
„Acest monitor împotriva arsurilor solare va aduce o contribuție semnificativă pentru sănătatea publică ca un dispozitiv accesibil, la modă, care va permite oamenilor să se bucure de beneficiile soarelui, în timp ce, totodată, au la îndemâna un nivel de alertă la riscurile de supra-expunere.”, a comentat Fiona Strang, manager la University of Strathclyde’s Research & Knowledge Exchange Services.
Sursă: Daily Mail
Oare o să apară și în România la anul?