PIATRĂ PONCE LA DISCREȚIE
O „insulă” plutitoare de piatră ponce, mai mare ca suprafață decât Israelul, a fost reperată în Pacificul de Sud, a anunțat Marina Regală din Noua Zeelandă. Ofițerii de pe un vas au văzut piatra uriașă la sud-vest de insula Raoul, joia aceasta. Ea măsoară 300 de mile (482 kilometri) în lungime și mai mult de 30 de mile (48 km) în lățime, conform măsurătorilor efectuate.
Locotenentul Tim Oscar a descris piatra ca „cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut în 18 ani pe mare”, potrivit Australian Associated Press. „Piatra stă două picioare deasupra suprafeței apei și a prins o culoare alb-strălucitor. Arăta exact ca marginea unui raft de gheață.”
Piatra ponce se formează din lava vulcanilor, atunci când aceasta se răcește rapid. Gazul emanat este prins în lava care se întărește și creează pori, astfel încât roca rezultată este foarte ușoară și poate să plutească. Oamenii de știință cred că aceste bucăți din largul coastei Noii Zeelande au fost probabil aruncate la suprafață de un vulcan subacvatic, probabil de vulcanul Seamount Monowai, care a fost activ în ultima perioadă de-a lungul arcului Kermadec.
Un grup de cercetători de la GNS Science, o firmă deținută de guvern, care călătoreau în apropiere pe o altă navă militară, au schimbat cursul pentru a colecta mostre de piatră ponce, care vor fi analizate, a scris Marina Regală din Noua Zeelandă pe pagina sa de Facebook (am verificat, Marina Militară sau Comercială a României nu are un cont pe această rețea de socializare!)
Studii recente au sugerat că posibilitatea de plutire a pietrei ponce a jucat un rol important în evoluția vieții pe Pământ, deoarece aceste „insule” formate din erupțiile vulcanilor subacvatici pot pluti mii de kilometri în oceane și în drumul lor pot transporta semințe, plante, colonii de microbi sau bacterii și chiar animale peste barierele de apă.
Sursă: NBC News
Royal New Zealand Navy are peste 5.900 de „like-uri” pe pagina sa de pe Facebook.