ALCOOLUL NE FACE MAI SINCERI?
Cu siguranță, consumul de alcool ne schimbă comportamentul și ne face mai predispuși să ne exprimăm părerile. Iar efectele sunt multe și complexe. Așadar, alcoolul ne face mai sinceri? Răspunsul este în mare parte da și pe de altă parte nu.
Vechea zicală „In vino veritas” („În vin este adevărul”) ar pleda pentru ideea că alcoolul este un fel de ser al adevărului. Expresia veche de peste 2.000 de ani arată că, la băutură, omul spune adevărul (devine expansiv, vorbăreț și dezvăluie taine, intimități, adevăruri pe care le ascunde când este treaz), firea omului se cunoaște la beție sau trebuie să bei ca să spui adevărul.
Alcoolul ne poate face să spunem tot ceea ce gândim despre un anumit subiect, dar, în unele cazuri, pentru un individ în stare de ebrietate, ar putea fi numai ce crede el că este adevărat. Există o probabilitate mai mare ca cineva să-și spună părerile după câteva pahare, dar există și șansa să spună, când este beat, păreri pe care nu le-ar lua în serios când este treaz. Sau poate să facă promisiuni îndrăznețe pe care nu o să le onoreze niciodată.
În general, consumul de alcool tinde să ne intensifice emoțiile: vorbim mai tare, gesticulăm, suntem mai veseli și zâmbim mai mult, dar există și posibilitatea să plângem în situații mai puțin plăcute. Aceste emoții intense îi fac pe oameni să spună lucruri pe care nu le-ar spune când nu au băut, uneori cu regrete profunde mai târziu.
Deoarece alcoolul ne schimbă gândurile și sentimentele, este ușor să ne schimbe și comportamentul. După această dezinhibare, acționăm sub alte impulsuri. Efectele alcoolului asupra minții și trupului sunt pur și simplu prea complexe pentru a avea un efect clar și bine stabilit asupra onestității.
Alcoolul ne face mai sinceri? Mi-ar plăcea să aud și părerile voastre.
Sursă: Live Science
Nu știu dacă sunt mai sincer. Câteodată uit și ce am vorbit. Îmi place să fac conversație și să beau numai cu anumite persoane.
Încă un motiv pentru care te am la inimă: scrii cu diacritice!