SALARII EGALE PENTRU BĂRBAȚI ȘI FEMEI
Guvernului Islandei a făcut un anunț fără precedent cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Printr-un act normativ, care va fi prezentat Parlamentului din Islanda în această lună, angajatorii trebuie să ofere salarii egale pentru bărbați și femei, echitabile, indiferent de sex, etnie (rasă), naționalitate sau orientare sexuală. Această lege va fi aplicabilă pentru toate companiile, atât de stat, cât și private, care au mai mult de 25 de angajați și va elimina diferența de remunerare dintre femei și bărbați, care în Islanda se situează acum între 14 și 18 procente. Anunțul, preluat de majoritatea agențiilor de presă din lume, este doar un prim pas dintr-un set de măsuri care vor fi adoptate cu dorința de a elimina total, până în anul 2022, inegalitățile salariale dintre bărbați și femei.
„Este momentul să facem ceva radical în acest sens.”, a declarat ministrul islandez pentru Egalitate și Relații Sociale, Thorsteinn Viglundsson. „Egalitatea este unul din drepturile fundamentale ale omului. Trebuie să ne asigurăm că bărbații și femeile se bucură de șanse egale la locul de muncă. Este responsabilitatea noastră să luăm toate măsurile pentru a realiza acest lucru”, a mai spus ministrul.
În noiembrie anul trecut, mii de femei s-au adunat la Reykjavik, capitala Islandei, pentru a protesta față de diferențele de salariu între genuri și pentru a cere salarii egale pentru bărbați și femei, aclamând și scandând la unison în stilul propriu islandez. Islanda s-a clasat în mod constant pe primul loc din lume când vorbim despre egalitatea de gen. Are un indice al decalajului de gen de 0,874, fiind urmată de Finlanda, Norvegia și Suedia, ceea ce înseamnă că este țara care a redus cel mai mult decalajul între femei și bărbați. În acest clasament România, care a primit puține puncte la capitolele emancipare politică și participare (femei în parlament și funcții ministeriale) și șansă economică (femei manageri, venit net, participare ca forță de muncă etc.) se situează pe locul 76 cu un punctaj de 0,690.
Sursă: The Huffington Post
Vrei să faci un comentariu?