IDEI ORIGINALE PENTRU CURĂȚENIA PUBLICĂ
Curățenia publică este o problemă din ce în ce mai acută, cu precădere în marile orașe și metropole. Banii alocați anual pentru curățenia publică, în principal pentru strângerea gunoiului, cresc exponențial, iar apoi se cheltuiesc alte sume considerabile pentru eventuale reciclări, depozitare și neutralizare.
Pentru a asigura curățenia publică și diminuarea cheltuielilor pentru acest serviciu, autoritățile publice locale încearcă, prin diverse moduri, să sensibilizeze cetățenii și să-i determine să arunce gunoaiele și deșeurile numai în locurile indicate, special amenajate. În acest sens, mai jos, sunt câteva exemple elocvente de idei originale pentru curățenia publică, care cred că nu pot lăsa nepăsători trecătorii sau privitorii.
1. În Marea Britanie fumătorii sunt impulsionați să voteze cu mucuri de țigară care este cel mai mare jucător de fotbal din lume, Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo.
Ar urma firesc reciclarea mucurilor de țigară. Avantajul acestor „pubele” este că întrebarea se poate schimba oricând, încurajând alte dezbaterile și pe alte teme.
2. Coșurile de baschet din Filipine combină strângerea obiectelor din plastic, a hârtiei sau a cutiilor din aluminiu cu abilitățile de aruncare și marcare.
3. Pentru a scăpa de bețivii care urinează pe pereți, comunitatea din St. Pauli (Hamburg, Germania) a acoperit unele ziduri cu substanțe super-hidrofobe, care aruncă jetul înapoi. Acum poate vor căuta toalete publice.
4. În Rotterdam sunt instalate containere interactive pentru strângerea gunoiului. Și acestea, prin schimbarea frecventă a panourilor, promovează un comportament conștient față de protecția mediului.
5. Pornind de la ideea că cei care aruncă gunoaie pe jos nu se pot ascunde de ochiul atotvăzător al tehnologiei moderne, autoritățile din Hong Kong au creat o campanie de mediu, mai degrabă în stil orwellian, pe care au numit-o sugestiv „Fețele gunoaielor”. Angajații de la salubritate colectează la întâmplare mucuri de țigară, pahare de cafea și chiar prezervative, care sunt duse la un laborator pentru analize. Aici este izolat ADN-ul și cu ajutorul unui program special se creează o imagine 3D, realistă, a celui care a aruncat gunoiul pe stradă. Chipurile obținute sunt afișate apoi în locuri publice, un fel de colț al rușinii, ca să descurajeze pe viitor.
Priviți cum se face (un videoclip de 1 minut):
Vrei să faci un comentariu?