CÂTE ȚĂRI SUNT ÎN LUME?
Văzând niște statistici, am vrut să aflu cu exactitate câte țări sunt în lume. Căutând cu ardoare pe Internet mi-am dat seama că răspunsurile sunt destul de diferite: pornesc de pe la 190 și trec cu mult peste 200. Așadar, câte țări sunt în lume? Această compilație sper să lămurească lucrurile, pentru că depinde foarte mult de modul în care definim „țara”.
I. Potrivit ONU există 195 de state suverane
„Țară” și/sau „națiune” sunt două cuvinte reprezentative pentru locul cu frontiere proprii și un guvern complet independent, adică un stat suveran. Problema care apare este că statele suverane pot fi subiect de controversă, dar pentru început putem conta pe țările membre sau cu statut de observator ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).
State membre ONU: 193
State cu statut de observator: 2
TOTAL: 195
Cea mai mare parte a țărilor membre se acceptă reciproc ca state suverane – sunt cele pe care le veți vedea pe majoritatea hărților și pe listele țărilor din lume, iar cele două țări cu statut de observator sunt Vatican și Palestina. Numele celor 195 de țări este pe Wikipedia, care prezintă o listă completă. Ultima adăugare în listă a fost în 2012, atunci când Palestina a devenit stat observator la ONU și ultima țară care a aderat la ONU. Ca membru cu drepturi depline, ultima adăugare a fost Sudanul de Sud, în anul 2011.
Notă: acceptarea Palestinei ca stat observator a fost controversată, astfel încât unele liste pot să includă în continuare numai 194 de țări.
II. 201 state sunt parțial recunoscute sau se bazează pe o recunoaștere diplomatică
Unele țări sunt în afara ONU, în sine, dar sunt recunoscute oficial de către cel puțin un membru – această acceptare oficială se numește „recunoașterea diplomatică”. Aceste țări controversate sunt etichetate pe hărțile lumii ca teritorii disputate sau situații speciale.
State membre ONU: 193
State cu statut de observator: 2
State cu recunoaștere parțială: 6
TOTAL: 201
Cele șase state cu recunoaștere parțială sunt Taiwan, Sahara de Vest, Kosovo, Osetia de Sud, Abhazia și Cipru de Nord. Toate sunt revendicate ca părți ale altor țări, dar nu sunt de fapt controlate de către acestea sau cel puțin nu în totalitate. Numărul membrilor ONU care le recunosc variază de la un singur stat, pentru Ciprul de Nord, la peste 100 pentru Kosovo. Alte liste includ Insulele Cook și Niue ca state parțial recunoscute. Cele două, uneori, acționează ca state independente, dar niciodată nu și-au declarat de fapt independența sau nu au încercat să se alăture membrilor ONU, fiind considerate mai degrabă teritoriile Noii Zeelande.
III. 204 sau 207 state, inclusiv statele „de facto”
Cele șase țări parțial recunoscute nu sunt singurele state separatiste cu o auto-guvernare. Există încă cel puțin trei țări, nerecunoscute tot parțial de membrii ONU, care se consideră independente de țările din care s-au desprins. Ele sunt adesea numite state suverane „de facto”, dar nu sunt de fapt independente în realitate.
State membre ONU: 193
State cu statut de observator: 2
State cu recunoaștere parțială: 6
State „de facto”: 3 – 6
TOTAL: 204 – 207
Primele trei dintre acestea considerate „de facto” sunt Nagorno-Karabah, Transnistria și Somali. Dar mai sunt trei candidați: Statului islamic, Republica Populară din Donetsk și Republica Populară din Lugansk, care sunt situate în zone de război active, au doar structuri guvernamentale limitate și de aceea există o dezbatere dacă acestea pot fi considerate state suverane „de facto”.
IV. 205 națiuni care au participat la Jocurile Olimpice
Teritorii neindependente sau cu o auto-guvernare parțială, au fost acceptate de Comitetul Olimpic Internațional (IOC), care recunoaște în prezent 205 națiuni.
IOC – State Membre ONU: 192
IOC – State cu statut de observator: 1
IOC – State cu recunoaștere parțială: 2
IOC – Teritorii neindependente: 10
IOC – TOTAL: 205
Aproape jumătate din teritoriile neindependente la Olimpiadă sunt posesiuni ale SUA (cum ar fi Puerto Rico) și ale Marii Britanii (cum ar fi Insulele Bermude), iar unele „țări” aproape independente, cum ar fi Insulele Cook (Noua Zeelandă) și Aruba (Olanda) au fost incluse, de asemenea. Singurul membru ONU care nu face parte din IOC este Sudanul de Sud, care nu a format încă un Comitet Olimpic Național, iar singurul stat observator ONU la Jocurile Olimpice este Palestina. Vaticanul nu este interesat să se alăture, Kosovo a devenit o națiune olimpică doar în 2014 și Taiwan ar trebuie să se numească „China Taipei”, după o înțelegere cu China valabilă din anii ‘80.
V. FIFA consideră 209 națiuni eligibile pentru Campionatul Mondial
Ca și IOC, FIFA nu prea ia în seamă independența sau recunoașterea internațională a federațiilor sale membre. Cică, bazându-se pe tradiția europeană, FIFA permite Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord să participe cu echipe distincte, chiar dacă toate fac parte din Regatul Unit.
Echipe din state membre ONU: 186 (nu toate cele 193 de state membre iubesc fotbalul!)
Echipe din state cu statut de observator ONU: 1
Echipe din state cu recunoaștere parțială: 1
Echipe din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: 4
Echipe din teritorii neindependente: 17
Toată FIFA (asociații membre): 209
VI. Există 249 coduri de țară în lista ISO (standard)
Lista standard internațională privind codul de țară este oficial cunoscută sub numele ISO 3166-1. Cele mai multe companii și alte organizații au adoptat această listă standard de coduri. Acest standard ISO se bazează pe o listă oficială stabilită de ONU, dar atunci de ce există 249 coduri de țară? E cu mult mai mult decât numărul total de țări membre și cele cu statutul de observator! Ei bine, lista de coduri standard nu cuprinde unele state separatiste nerecunoscute de ONU, dar a „anticipat” coduri pentru teritorii separate, pentru țări aproape independente, pentru teritorii nelocuite azi și pentru Antarctica.
State membre ONU: 193
State cu statut de observator: 2
State cu recunoaștere parțială: 2
Teritorii locuite: 45
Teritorii nelocuite: 6
Antarctica: 1
TOTAL: 249
Data viitoare, când cineva vă va întreba sau vă veți gândi câte țări sunt în lume, amintiți-vă că răspunsul nu este atât de simplu!
Cate tari sunt in total
Multumim pentru prezentare!