ALTĂ PROBLEMĂ
Creierul uman este un mecanism extrem de complex care încă nu este descifrat în totalitate. Atunci când se confruntă cu o situație nouă, incertă, el practic abandonează o analiză atentă și recurge la o serie de comenzi rapide, mentale, care aproape întotdeauna duc la un răspuns greșit. Se pare că, cu cât ești mai inteligent, cu atât ești mai predispus de a face astfel de greșeli.
Un nou studiu, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, sugerează că puteți fi incredibil de inteligent, dar când vine vorba de probleme simple, puteți face greșeli la fel de simple, de aritmetică, din cauza abaterilor de judecată, care sunt cunoscute sub numele de „prejudecată cognitivă”. O echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto a prezentat spre rezolvare un chestionar cu probleme clasice – recunoscute pentru „dificultatea” matematică – unui număr de 482 de studenți. Un exemplu de întrebare, un fel de altă problemă:
„O bâtă și o minge de baseball costă împreună un dolar și zece cenți. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?”
Dacă te grăbești fără să judeci matematic poți spune imediat că mingea costă zece cenți. Mai mult de 50 la sută dintre studenții chestionați, de la universități de prestigiu ca Harvard, Princeton și MIT, au dat acest răspuns incorect. Deci, ce se întâmplă? De ce oamenii considerați deștepți devin atât de prosti la un moment dat? Din păcate, nimeni nu știe cu adevărat. Ipoteza cea mai bună sugerează că acest fapt este legat de modul în care ne percepem pe noi înșine și pe ceilalți.
R
Ă
S
P
U
N
S
5 cenți.
Dacă bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea: 0,05 + 1 = 1,05 ;
Suma totală: 1,05 + 0,05= 1,10
Sursă: Gizmodo
Alte teste, de logică, de inteligență sau IQ, cu sau fără imagini, și alte probleme diverse și interesante le găsiți la categoria Perspicacitate.
Vrei să faci un comentariu?