FAPTE DIN ISTORIE INEXACTE
Cu toții am învățat, am citit, am auzit sau am vizionat multe lucruri, întâmplări sau evenimente din istoria omenirii. Unele dintre ele, vehiculate mai frecvent, ne-au creat o imagine falsă, care s-a întipărit în mintea noastră. De vină poate fi mass-media și chiar apropiații noștri. Vă prezint, mai jos, cu scurte argumente, doar câteva fapte din istorie inexacte, adică care sunt total neadevărate sau nefondate.
1. Vikingii nu au purtat coifuri cu coarne
Dovezile arheologice nu prezintă nicio dovadă că vikingii au purtat coifuri cu coarne. Într-adevăr, scandinavii au fost un popor războinic, dar toate reprezentările datând din perioada vikingilor (între secolul al VIII-lea și al XI-lea) îi arată fie cu capul gol, fie cu coifuri simple, probabil realizate din fier sau din piele, fără coarne.
Această imagine populară de oameni zdraveni, care poartă în luptă coifuri cu coarne se pare că datează de pe la 1800, când artistul suedez Gustav Malmströmstems a inclus această imagine în lucrarea sa. Când Wagner a montat în 1870 opera „Inelul Nigelungilor – Der Ring des Nibelungen”, cel care s-a ocupat de costume, Carl Emil Doepler, a creat coifuri cu coarne, născându-se un și un stereotip de lungă durată.
2. Cleopatra nu era egipteană
Cleopatra a VII-a Philopator (în limba greacă Κλεοπάτρα Φιλοπάτωρ), cunoscută în istorie ca Cleopatra, a fost ultimul faraon al Egiptului Antic. Ea a fost membru al dinastiei Ptolemeu, o familie de origine greacă, care a condus Egiptul după moartea lui Alexandru cel Mare.
De fapt, familia ei nu a vorbit niciodată limba egipteană, ea a fiind prima care a învățat-o. Concepția greșită cu privire la originea ei ar fi apărut de la modul în care ea însăși se proclama în public, ca fiind reîncarnarea lui Isis, o zeiță egipteană.
3. Cristofor Columb nu a descoperit America
În timpul celor patru călătorii separate, care au început din anul 1492, Columb a debarcat pe diferite insule din Caraibe și, de asemenea, a explorat coastele Americii Centrale și de Sud, dar el nu a pus niciodată piciorul în America de Nord.
Cu toate acestea, Statele Unite din America de Nord sărbătoresc Ziua lui Columb în fiecare an, prima celebrare având loc la New York, pe 12 octombrie 1792.
4. Gripa spaniolă nu a fost originară din Spania
Inițial a fost numită „gripa de trei zile”, apoi această boală a ucis aproximativ 50 de milioane de persoane în anul 1918 și 1919, cu circa 34 de milioane mai mult decât pierderile din Primul Război Mondial. Gripa a fost observată pentru prima oară în Europa, SUA și părți din Asia, înainte de a se răspândi rapid în jurul lumii. Multe victime ale gripei au fost tineri, deoarece la acea vreme nu existau medicamente eficiente sau vaccinuri pentru a trata această tulpină de gripă criminală sau pentru a preveni răspândirea ei.
În multe țări, cetățenii erau obligați să poarte măști la școli, teatre, locurile de muncă și multe alte locuri publice au fost închise. Deoarece Spania a fost lovită mai devreme de această pandemie (chiar și Regele Spaniei contractând-o), zvonul s-a răspândit repede, gripa primind acest nume generic. Astăzi este aproape imposibil de spus unde epidemia și-a avut originea, dar unii, pe baza tuturor dovezilor disponibile, sugerează că primul caz a fost înregistrat în regiunea Haskell, Kansas, SUA. Deci, gripa americană.
5. Piramidele nu au fost construite cu sclavi evrei
Acest mit popular provine din comentariile făcute de fostul premier israelian Menachem Begin când a vizitat Egiptul în 1977. De fapt, evreii nu existau în perioada în care au fost construite piramidele.
Descoperirile arheologice destul de recente arată de fapt că egiptenii și-au construit singuri piramidele. Mitul cu sclavi este doar o chestie pentru tabloide și filme artistice, deoarece lumea pur și simplu nu vrea să creadă că piramidele au fost construite fără opresiune și muncă forțată, din loialitate pentru faraoni. Oare?
6. Napoleon Bonaparte nu a fost foarte scund
Ei bine, cel puțin el nu a fost la fel de scund cum credeam. Înălțimea lui Napoleon a fost stabilită inițial la 1 metru și 58 de centimetri, dar mulți istorici l-au creditat mai nou cu încă 4 inch, adică 10 centimetri, ca urmare a unui calcul greșit de corelare între unitățile de măsură franceze și engleze din acea perioadă.
Astfel, Napoleon a avut 1,68 metri, fiind puțin mai înalt decât înălțimea medie a persoanelor de sex masculin din Franța (1,65 metri) în timpurile în care a trăit. De fapt, Napoleon a dovedit că nu a avut probleme de inferioritate sau complexe și fost mai înalt decât ultimul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy.
7. Albert Einstein nu a fost bun la matematică
De fapt Einstein a excelat la matematică de la o vârstă fragedă. Zvonurile că era afon și nu putea rezolva în mod normal o ecuație sunt nefondate. Mulți dintre foștii colegi au susținut că pe la 15 ani stăpânea excelent calculul diferențial și integral.
Certificatul de maturitate al lui Albert Einstein din 1896, la vârsta de 17 ani, după terminarea școlii în Aarau, Elveția, arată că avea note maxime (6) la Algebră și Geometrie. În acel sistem de punctaj, nota 6 era cea mai mare, iar nota 1 era cea mai mică.
Sursă: Internet
Vrei să faci un comentariu?