SURSE DE ENERGIE NEOBIȘNUITE
Alternativele la combustibilii fosili nu se opresc doar la energia eoliană și solară, oamenii de știință de pretutindeni încercând multe alte modalități mai ciudate de a produce energie. Doar că până acum nu au reușit să obțină o astfel de energie ieftină, pe o scară largă, comercială, cu impact economic. Ceea ce părea science-fiction doar cu două-trei decenii în urmă, biomasa și energia valurilor prind deja contur ca surse noi, alternative, de combustibil, cu potențial. Citiți mai departe despre alte surse de energie neobișnuite care ar putea schimba viitorul nostru.
1. În Anglia se produce energie prin transformarea deșeurilor de la o fabrică de bere. Adnams PLC (fondată în 1872), este un producător de bere destul de cunoscut care a creat un digestor (aparat servind la extragerea părților solubile din unele substanțe sub acțiunea căldurii) anaerob care transformă deșeurile fabricii în gaz, care apoi este vândut. Fabrica produce, de asemenea, și un îngrășământ lichid, folosind 50.000 de tone de deșeuri în fiecare an, care nu mai ajung la gropile de gunoi, fiind un exemplu excelent și elocvent al modului în care deșeurile devin utile prin transformarea lor în energie verde.
2. Pornind de la ideea că există suficientă energie în această lume și doar trebuie să fie folosită în mod corect, un grup de inventatori olandezi au creat un club de dans unde podeaua transformă mișcările ciclice ale dansatorilor în putere. Deși nu va înlocui combustibilii fosili în viitorul apropiat, această soluție poate alimenta câteva becuri din club, prin folosirea energiei dansatorilor.
3. Scutecele murdare de unică folosință sunt o problemă pentru ecologiști, Agenția de Protecție a Mediului din SUA estimând că 3,6 milioane de tone de scutece murdare se aruncă în fiecare an. O companie japoneză încearcă să rezolve această problemă și să găsească o nouă utilizare pentru aceste deșeuri. O mașină specială (SFD recycle system) sterilizează, usucă și fărâmiță scutecele, transformându-le în pelete de combustibil.
4. Obținerea de combustibili din drojdie se face deja la o scară mică, fiind una dintre abordările inovatoare care folosește o nouă tehnologie numită „biologia sintetică”. Drojdia produce o hidrocarbură care poate fi transformată în motorină cu ajutorul unor substanțe chimice. În Brazilia există o fabrică care produce combustibil diesel din drojdie, folosit pentru autobuzele din Rio și Sao Paulo. Combustibilul are însă un dezavantaj major, fiind mai scump decât motorina obținută din petrol.
5. Măruntaiele și alte părți din animale pot fi, de asemenea, transformate în combustibil. O fabrică din Carthage (SUA) folosește organele de la animale, care de obicei nu sunt mâncate de americani, într-o instalație de prelucrare care produce combustibil. Totuși, unii locuitori din apropiere s-au plâns de un miros neplăcut.
Sursă: Internet
Prima este intr-adevar o varianta ecologica fiabila