PIERDEREA LIBIDOULUI
Lipsa sau pierderea libidoului poate fi tratată, dar nu există încă o percepție comună că este o problemă gravă. Și până când va fi luată în serios, femeile vor continua să sufere. Poate fi chiar o tragedie, pentru că femeile nu fac aproape nimic atunci când o parte importantă din viața lor dispare. Dacă nu intervine nimeni în familie, și în completare medici ginecologi, psihiatri, sexologi sau servicii de consiliere, femeile pot ajunge chiar la depresie și la probleme de sănătate mintală.
Studii efectuate în Marea Britanie, Europa sau America, care au analizat mii de femei de toate vârstele, indică faptul că femeile au fost afectate la un moment dat de scăderea sau lipsa apetitului sexual, în procent de 30 până la 50 la sută. Alte studii demonstrează că o treime dintre femei nu experimentează orgasmul sau consideră sexul ca fiind dureros. Atunci când o femeie își pierde interesul pentru sex, impactul atât asupra ei cât și asupra partenerul poate fi catastrofal.
Cauzele acestei probleme, care nu este pe deplin înțeleasă, sunt foarte complexe, Pot fi de natură fizică, psihică sau socială. „Nu există nicio îndoială că pierderea libidoului cauzează depresie, dureri de cap sau alte afecțiuni fizice ce aparent nu au nicio legătură. Sexul satisfăcător este o componentă esențială a stării de bine”, au declarat cercetătorii.
Unul dintre elementele analizate este nivelul de testosteron. Contrar opiniei populare, testosteronul nu este doar un hormon masculin. În timp ce femeile pot fi afectate de lipsa apetitului sexual la orice vârstă, schimbările precum nașterea sau menopauza (într-un studiu internațional în curs de desfășurare, efectuat cu peste 8.000 de femei la menopauză, două din cinci femei britanice au spus că „schimbarea” le-a distrus viețile sexuale deoarece usucă țesutul și sexul devine inconfortabil) pot juca un rol important sau sunt cauza. Femeile tinere sănătoase au de zece ori mai mult testosteron decât estrogen în organism, care reglementează starea de spirit, energie și libidoul, aproape la fel de mult cum o face la bărbați. Producerea hormonului este stimulată de actul sexual, astfel că totul devine un cerc vicios. Nivelul de testosteron scade în mod natural în medie cu 50 la sută între 20 și 45 de ani și continuă să scadă, mai puțin dramatic, odată cu procesul de îmbătrânire. Printre factorii de natură psihologică ce influențează libidoul se numără depresia și stresul, acesta din urmă afectând substanțial producția de testosteron.
Vremurile în care trăim sunt dificile: oameni se zbat să-și păstreze locul de muncă sau să fie în stare să îndeplinească mai multe sarcini în timp scurt, iar viața tuturora este din ce în ce mai aglomerată, oamenii sunt ocupați cu copiii sau cu cei mai bătrâni, situații care pot influența puternic apetitul sexual. În plus, peste 150 dintre medicamentele comune prescrise sunt cunoscute a avea un impact negativ asupra dorinței sexuale. Printre ele sunt incluse contraceptivele, antidepresivele, calmantele sau medicamentele pentru tratarea tensiunii arteriale. În ultimii ani, pe o serie de site-uri au apărut diverse geluri, creme, pudre, suplimente nutritive și accesorii erotice care promit să aducă înapoi dorința.
Sursă: Daily Mail
Da stimate domn a-ti selectat lucruri foarte fruoase si interesante, situatii prin care am trecut multi dintre noi si nu le-am luat in considerare sau mai bine zis nu am pus accent pe aceste lucruri care ne-au defavorizat….cu siguranta….