INDICII DE ȚARĂ
Există numeroase studii sau clasamente care încearcă să evalueze țările în baza rezultatelor economice, a mediului de afaceri, a nivelului de trai, a consumului sau producției etc., dar mai puține în ceea ce privește contribuția acestor țări la nivel educațional, cultural și umanitar față de restul lumii. Indicii de țară, un fel de indice de „bunătate” al țărilor, încearcă să evidențieze națiunile și regiunile care într-adevăr contribuie la binele general, la nivel mondial.
S-au folosit 35 de seturi de date, create de către ONU, OMS, UNESCO, ONG-uri și alte agenții internaționale pentru a urmări ceea ce oferă 125 de țări, pe șapte categorii. Aceste categorii sunt: Știință și tehnologie, Cultură, Pace și securitate internațională, Ordine mondială, Planetă și climă, Prosperitate și egalitate și Sănătate și bunăstare. Aceste seturi de date au fost combinate într-o măsură comună pentru a obține un clasament general, un clasament pentru fiecare din cele șapte categorii și un bilanț general pentru fiecare țară, care arată dintr-o privire cât de mult contribuie la bunăstarea mondială sau la binele comun.
Irlanda se află în fruntea clasamentul general și este, de asemenea, țara care se afla pe primul loc la categoria prosperitate și egalitate. În contextul clasamentului, „bun” înseamnă opusul cuvântului „egoist”, eventual mărinimos sau altruist, ci nu opusul cuvântului „rău”.
România se află pe locul 65 în clasamentul general, iar situația țării noastre pe categorii se prezintă astfel:
-
Cultură – locul 29
-
Știință și Tehnologie – 48
-
Ordine Mondială – 53
-
Planetă și Climă – 69
-
Sănătate și Bunăstare – 74
-
Pace și Securitate Internațională – 75
-
Prosperitate și Egalitate – 114
Pe locuri superioare se găsesc Bulgaria (32), Estonia (34), Portugalia (35), Slovacia (42), Cehia (43), Croația (46), Brazilia (49), Polonia (52), Argentina (57), Moldova (60), Ungaria (61) și Serbia (62), iar pe poziții inferioare Turcia (79), India (81), Rusia (95) și China (107).
Sursă: Good Country
Vrei să faci un comentariu?