CHINA – CHESTII PUȚIN ȘTIUTE
Despre China se vorbește în ultimul timp destul de mult, pe de o parte de bine, pe de altă parte de rău. Nu vreau să fac acum comentarii despre realizările sau imperfecțiunile statului chinez, dar am întocmit o listă de fapte din istoria și actualitatea chineză care sunt mai puțin cunoscute și mediatizate.
-
În ciuda dimensiunii sale, China se încadrează într-un singur fus orar.
-
Cel mai răspândit hobby în China este colecționarea de timbre.
-
Chinezii nu au decât două nume (sau numai un prenume). Numele de familie este în totdeauna primul rostit, urmat apoi de singurul prenume.
-
Statutul marital al unei femei este asociat cu părul. O fată tânără poartă două cozi, în timp ce o femeie căsătorită are voie să poarte numai o singură coadă.
-
Culoarea roșu simbolizează fericirea, fiind considerată o culoare norocoasă. Femeile din China se căsătoresc în mod tradițional îmbrăcate în roșu. Albul simbolizează moartea, fiind culoarea de doliu și pentru înmormântări.
-
Se estimează că în China sunt executați anual de trei ori mai mulți oameni decât în restul lumii. Numărul exact este secret de stat.
-
Etajul al 13-lea este adesea absent la hoteluri și clădiri comerciale. De asemenea, plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor și numerele de telefon nu conțin adesea cifra patru. Superstițiile și numerologia sunt prevalente în cultura chineză.
-
Peste 50% dintre produsele contrafăcute ajunse în UE provin din China.
-
China are peste 64 de milioane de case vacante, inclusiv orașe întregi care nu sunt locuite.
-
Peste 200 milioane de oameni din China trăiesc cu contravaloarea a mai puțin de 1 dolar pe zi.
-
China are peste 3.250 de posturi de televiziune.
- În China au loc anual peste 100.000 de proteste, respectiv cam 275 de proteste pe zi.
- Există un serviciu militar obligatoriu de 2 ani pentru toți bărbații între 18 și 22 de ani. Femeile din aceeași grupă de vârstă sunt, de asemenea, recrutate pentru locuri de muncă militare specifice.
- Elevii care termină clasa a patra trebuie să cunoască aproximativ 2.000 din cele 40.000 de caractere chinezești scrise. Acest lucru este suficient pentru ca să citească un ziar în limba chineză. Absolvenții de facultate știu între 4.000 și 5000 de caractere. Fiecare caracter este învățat prin privire și memorare.
- Chinezii consumă aproximativ 50.000 de țigări în fiecare secundă.
-
85% din brazii artificiali pentru Crăciun folosiți în toată lumea sunt fabricați în China.
-
Într-o zi obișnuită, în China, sunt consumați cam 1,7 milioane de porci.
-
În China se consumă peste 150 de milioane de tone de orez și circa 300 de milioane de broaște țestoase în fiecare an.
-
Hârtia igienică a fost inventată în China la sfârșitul anilor 1300. A fost folosită atunci numai de către împărați.
-
Înghețata a fost inventată tot în China în jurul anului 2.000 î.H. Prima înghețată a fost mai moale, un amestec din lapte și orez, ambalat în zăpadă.
-
Ketchup-ul își are originea în China, ca un sos pentru pește murat numit Ke-tsiap.
-
China este acreditată cu inventarea fotbalului în secolul al 3-lea î.H. Linzi, capitala statului antic chinez Qi, este declarat locul de naștere al jocului „cuju”, care înseamnă a lovi mingea cu piciorul.
-
Ping-pong este unul dintre cele mai populare jocuri din China, dar nu a fost inventat în China. Își are originea în Marea Britanie, unde este numit tenis de masă.
-
Chinezii irosesc multe din resursele naturale ale planetei. Peste 80 de miliarde de seturi de bețișoare pentru mâncat sunt produse anual.
-
Primul ceas mecanic a fost proiectat și construit de către un funcționar public între anii 1088 și 1092.
-
Medicul chinez Hua Tuo (140 – 208) a fost prima persoană din lume care a folosit un anestezic în timpul unei intervenții chirurgicale. El a folosit un amestec de cânepă și vin chinezesc pentru a face pacientul inconștient.
-
Acupunctura s-a folosit prima dată în China acum 5.000 de ani.
-
Chinezii au folosit forța apei preluată de o roată cu aproape 1.200 de ani înainte ca europenii să fi învățat să valorifice puterea apei. De asemenea, chinezii au fost primii care au folosit plugul din fier, pe care europenii au învățat să-l folosească numai în timpul secolului al XVII-lea.
-
Una dintre cele mai populare băuturi din lume, ceaiul, a fost descoperită în China, care ulterior a fost considerată tot de chinezi ca o necesitate a vieții. Se crede că împăratul Shennong a descoperit ceaiul în 2737 î.H., când câteva frunze de ceai au căzut într-un vas cu apă clocotită.
-
Chinezii au folosit sistemul zecimal încă din secolul al XIV-lea î.H., cu aproape 2.300 ani înainte de prima utilizare cunoscută a sistemului în matematica europeană. Chinezii au fost, de asemenea, primii care au folosit cifra zero.
-
Primii din lume care au folosit arme chimice, pe bază de gaz, au fost chinezii, cu circa 2.000 de ani înainte de Primul Război Mondial din Europa.
-
Alte invenții timpurii chinezești: hârtia, tiparul, mătasea, busola, zmeul (pentru a speria dușmani în luptă), umbrela, abacul, porțelanul și praful de pușcă.
-
Alte invenții notabile includ roaba, podul suspendat, parașuta, chibriturile, hărțile în relief, elicea, arbaleta și tunul. Chinezii au fost, de asemenea, primii care a folosit gazul natural drept combustibil.
-
Calendarul chinezesc datează din anii 2.600 î.H. Este cel mai vechi calendar cunoscut. Cele douăsprezece animale din zodiacul chinezesc sunt: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, oaia, maimuța, cocoșul, câinele și porcul, fiecare an reprezentând unul dintre animale. Un ciclu complet al calendarului chinezesc are 60 de ani.
-
Floarea de lotus este văzută ca un simbol al purității și este considerată sacră de către chinezi. Bujorul simbolizează primăvara, crizantema simbolizează o viață lungă și narcisele aduc noroc.
-
Politica „un singur copil” a contribuit la un dezechilibru semnificativ între femei și bărbați. În prezent, există cu peste 35 de milioane de băieți mai mult decât fete. Este ilegal ca medicii chinezi să dezvăluie părinților sexul viitorului copil, pentru a preveni avorturile, deoarece mulți părinți încă preferă să aibă băieți decât fete.
-
În ultimii ani, cuplurile chineze își afișează afecțiunea lor prin purtarea de haine identice sau coordonate.
- Dacă întreg poporul chinez ar sta într-un șir continuu, lungimea totală a lui ar fi de 1,5 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.
-Hm, foarte interesant articol , e de invatat din asta si de tinut minte.