LED-URILE AFECTEAZĂ OCHII
Utilizarea luminii cu LED-uri a fost considerată ca o alternativă super-eficientă pentru becurile tradiționale, deoarece folosesc până la 85% mai puțină energie și fiecare bec poate avea o durată de viață de până la 10 ani. LED-urile sunt deja utilizate pe scară largă la telefoanele mobile, la televizoare, la monitoare de calculator și au început, de asemenea, să fie folosite ca un înlocuitor pentru iluminatul tradițional în casă sau birouri. Becurile cu LED-uri sunt mult mai scumpe ca becurile tradiționale, incandescente (de aproximativ 25 de ori mai scumpe pentru echivalentul unei puteri de 100 W), dar producătorii susțin că banii consumatorilor se amortizează în timp, deoarece consumă mai puțină energie și au fiabilitate pe termen lung.
O directivă a UE din 2007 a anunțat eliminarea treptată a becurilor incandescente, până la interzicerea utilizării lor. Astfel, becul tradițional de 100 W a fost primul care nu s-a mai produs și vândut pe piețele europene din anul 2009, iar celelalte becuri, de putere mai mică, vor continua să fie eliminate treptat. Interdicția, care urmărește reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, a provocat indignare publică în unele țări și clienții au fost obligați să cheltuiască sume mari de bani pentru asigurarea iluminatului, care nu numai că a dat o lumină neplăcută și „rece”, dar, de asemenea, a cauzat unor oameni simptome de mâncărime a pielii și dureri de cap. Pentru a îmbunătăți situația și a stimula folosirea lor, unele guverne au oferit chiar unele scutiri de impozit în cazul în care se folosesc LED-uri și alte becuri cu consum redus de energie, cum ar fi becurile fluorescente compacte.
Becurile cu lumină compactă fluorescentă sunt criticate pentru nivelul ridicat de mercur pe care îl conțin, precum și pentru radiațiile UV pe care le emit.
În aprilie a.c., Philips, cel mai mare producător de sisteme de iluminat din lume, a raportat o creștere cu 38% a vânzărilor de produse cu LED-uri pentru anul trecut, comparativ cu anul anterior.
Dr. Celia Sánchez-Ramos, de la Universitatea Complutense din Madrid, a condus un studiu care a descoperit că expunerea la lumini cu LED-uri poate afecta ochii și provocă daune ireparabile la nivelul retinei ochiului uman. Ea a explicat că lumina de la LED-uri sau de la orice diode emițătoare de lumină, vine pe unde scurte, cu mare energie, în albastru și violet, spre sfârșitul spectrului luminii vizibile. Retina este compusă dintr-un țesut extrem de sensibil la lumină, care este responsabil pentru detectarea luminii și totodată ne permite să vedem. Expunerea îndelungată, continuă, la această lumină poate fi suficientă pentru a deteriora retina unei persoane.
Ochii nu sunt concepuți să se uite direct la lumină, ci sunt „proiectați” pentru a detecta lumina, a declarat Sánchez-Ramos. Ea a adăugat că oamenii moderni țin ochii deschiși aproximativ 6.000 de ore pe an și sunt expuși la lumina artificială pentru majoritatea timpului.
Se preconizează montarea unor filtre pe becurile cu LED-uri
Un alt studiu publicat în 2012 a constatat că radiațiile produse de LED-uri au provocat daune semnificative asupra pigmentului retinei și celulelor epiteliale umane în vitro. De asemenea, de la începerea utilizării LED-urilor, unii experți au solicitat să fie utilizate (și fabricate) în filtre, pentru a reduce lumina albastră orbitoare. Au fost invocate pe parcursul timpului măsuri de securitate a sănătății și pentru becurile cu lumină compactă fluorescentă care au fost criticate pentru nivelul ridicat de mercur pe care îl conțin, precum și pentru radiațiile UV pe care le emit.
Bec tradițional, incandescent
Lumina oferită de LED-uri se pare că este neadecvată și pentru că schimba nuanțele de culori ale capodoperelor, în galeriile de artă. Un studiu, efectuat la Universitatea din Anvers la începutul acestui an, a constatat că luminile cu LED-uri au înălbit vopseaua de pe lucrările aparținând lui Van Gogh și Cézanne.
Buna ziua,
Dar becurile cu in frarosu Infrarosu este benefic pentru sanatate.
De cand am in bucatarie un bec cu led,cu lumina ,,rece,, ma dor ochii. Ma gandesc foarte serios sa il schimb. Dar,cu ce ?
Felicitări pentru articol!
Este, desigur, științific dovedit că atât becurile LED și halogen, cât și cele fluorescente (CFL) distrug vederea și au și alte efecte secundare grave (de pildă, cancer de piele), spre deosebire de becurile incandescente pe care „nu ni le mai permitem din cauza crizei energetice” (cum scria într-o justificare, nu mai îmi amintesc unde am citit-o). Te poți îndoi de acest fapt doar dacă respingi cercetările științifice acceptate de comunitatea internațională.
Aș avea însă o întrebare: ați mai studiat problema de la publicarea articolului? Pe mine mă preocupă destul de tare, și concluzia la care am ajuns, după îndelungate cercetări, este că, dacă nu găsim becuri incandescente, ar trebui să folosim CFL, neapărat încapsulat, cu lumină galbenă de minimum 1800 lumeni.
Aveți cumva alte sugestii?
Mulțumesc!
Nu am mai aprofundat problema. E greu să faci sugestii când părerile sunt împărțite.
Mulțumesc pentru răspuns!
Evident ca nici o lumina nu se compara cu lumina naturala, dar de la asta la a spune ca becurile cu LED strica ochii…Sorry, dar nu cred asa ceva. Totul tine de ce tip de becuri alegi, pentru ca unii oameni aleg becuri cu o putere cat mai mica din dorinta de a consuma cat mai putin curent, dar nu tin cont de faptul ca acele becuri nu au cum sa ofere un flux luminos puternic. Mai ales ca despre becurile cu LED cu lumina alba sau „rece” se considera ca au o lumina asemanatoare cu lumina naturala. Asemanatoare, nu identica.
1 lucru este sigur , economie de 400% fata de becurile incandescente
nimic mai fals…becurile cu led..au lumina continua…foarte apropiata de lumina naturala…scrie asta si pe benefitplus.ro
O scrie acolo, dar iată că părerile sunt împărțite. Totuși, nimic nu se compară cu lumina naturală.