În perioada anilor ʼ60 din secolul trecut, anunțurile publicitare și reclamele au contribuit din plin la perpetuarea unor stereotipuri legate de femei, accentuând percepția de inferioritate a femeilor. Atunci nu se vorbea de egalitate, femeile fiind chiar umilite. Fraze precum „femeia trebuie ținută la locul ei!” sau „Arată-i că trăim într-o lume a bărbaților!” nu stârneau nici cea mai mică urmă de revoltă sau de indignare. Nimeni nu reacționa atunci când companiile își promovau produsele ca fiind atât de simplu de folosit încât „chiar și o femeie se descurcă”. Bărbaților li se vindeau produse însoțite de afirmații precum „bărbații sunt mai buni decât femeile” sau care promiteau să pună femeile „la locul lor”, iar femeilor li se vindeau produse care puteau convinge bărbații să rămână lângă ele.

   De abia mult mai târziu comercianții au sesizat importanța acestei categorii de consumatori, femeile, s-au repliat rapid și au exploatat-o cu un succes total. David Ovilvy, considerat de unii drept părintele publicității, a spus mai demult: „Consumatorul bărbat nu este un idiot, ci soția sa”.

   Iată câteva reclame care umilesc femeile, editate în acele vremuri.

Reclame care umilesc femeile

Femeia trebuie ținută la locul ei, adică la picioarele bărbatului.

Reclame care umilesc femeile 4

Arată-i că trăim într-o lume a bărbaților!

Reclame care umilesc femeile 5

Cu cât o soție muncește mai mult cu atât este mai drăguță!

Reclame care umilesc femeile 7

O reclamă la pantaloni care demonstrează supremația bărbatului în căminul conjugal.

Reclame care umilesc femeile 6

Pentru asta sunt soțiile: ca să gătească!

Reclame care înjosesc femeile 3

Soția trebuie să cumpere mereu cafea proaspătă! Dacă nu, o pățește.

Reclame care umilesc femeile 1

Această reclamă la bere spune că, chiar dacă soția nu are abilități la bucătărie și arde mâncarea, cel puțin ea poate oferi bere bărbatului.

Reclame care înjosesc femeile

Capacul sticlei de ketchup se deschide așa de ușor încât chiar și o femeie poate face acest lucru, susținea o reclamă la ketchup.

Reclame care umilesc femeile 2

Bărbații puteau să controleze mintea femeii: suflă-i fumul în față și te va urma pretutindeni.

Reclame care înjosesc femeile 1

Această reclamă sugerează că soțiile sunt superficiale și ar trebui să-și pună întrebarea dacă soțul ar mai vrea să se căsătorească cu ele.

Reclame care umilesc femeile 3

În 1967, Drummond a folosit un model de sex feminin dezbrăcat pentru de a-și vinde hainele pentru bărbați, cu avertismentul: dacă nu veți cumpăra produsele, ne vom întoarce la modelele masculine.

Reclame care înjosesc femeile 2

Folosiți vitamine pentru a rămâne zvelte și în vigoare, ca să puteți avea grijă de gospodărie – susținea o altă reclamă adresată femeilor.

Sursă: Business Insider