În Brazilia, la Rio de Janeiro, s-a deschis un centru de dezintoxicare pentru dependenții de Internet, unii chiar i-au spus „clinică de dezintoxicare digitală”. Numit sugestiv, Institutul Delete, centrul este pregătit să-i primească pe toți cei care au devenit dependenți de tehnologiile mobile și și-au transformat o pasiune inițială într-o dependență patologică. Deocamdată tratamentele sunt gratuite și peste 800 de persoane au beneficiat deja de aceste servicii.

   Dependența de Internet este o problemă la ordinea zilei. Din ce în ce mai mulți oameni, cu predilecție tineri, își dau seama că au nevoie de tratament de specialitate pentru că această dependență de telefonul mobil și calculator le afectează în mod direct activitatea profesională și relațiile cu cei apropiați. Unii chiar și-au pierdut locurile de muncă sau au pus capăt relațiilor de cuplu pentru că au petrecut prea mult timp pe rețelele de socializare. Iar dependența este asociată deseori cu tulburări, precum angoasele, obsesiile compulsive și fobiile sociale.

Centru de dezintoxicare pentru dependenții de Internet

   Centrul de dezintoxicare nu are ca obiectiv să înlăture noile tehnologii din viața personală, ci de a le face să fie folosite într-o manieră sănătoasă. Se organizează ședințe periodice de terapie în grup, care permit împărtășirea experiențelor de viață între pacienți, dar și exerciții specifice, precum ore de lectură și proiecția unor filme. „Acum  mă simt mai bine, grație acestor exerciții. Problema este că atunci când ești conectat prea des pe internet începi să neglijezi alte aspecte ale vieții.”, a declarat un tânăr brazilian, iar un altul a recunoscut că „Nu mi-am dat seama. Când te obișnuiești cu astfel fel de lucruri, e dificil să te deconectezi.”

   Conceptul nu este în totalitate nou, și în alte regiuni ale lumii s-au făcut pași importanți. De exemplu, în Coreea de sud funcționează un centru de dezintoxicare pentru dependenții de Internet sub forma unor tabere. În 2016 aproape 5000 de adolescenți au participat la astfel de tabere, unde au fost trimiși de părinți sau profesori, după ce au fost evaluați în ceea de privește gradul de dependentă de Internet.