Oamenii sunt manipulați în prezent printr-o sumedenie de metode, bazate pe controlul minții și controlul emoțional. Numai așa pot fi ținuți în frâu, pentru că un număr mic de de oameni nu poate controla milioane sau miliarde de oameni prin metode fizice. Controlul minții este un act complex de manipulare mentală prin care faci pe cineva să creadă ceea ce vrei și să acționeze așa cum dorești, iar metodele actuale de control sunt extrem de puternice și eficiente. Controlul minții este strâns legat de partea afectiv-emoțională a omului, iar sensibilitatea individului asigură succesul majorității metodelor de control. Esența nu este cât de mulți oameni sunt supuși acestei manipulări, ci câți înțeleg că sunt manipulați și câți reușesc să scape de ea.

   Practic, toți suntem supuși, într-o măsură mai mică sau mai mare, acestui proces de manipulare. Dacă privim o reclamă o dată, de două, de zece ori și cumpărăm ceva de care nu avem cu adevărat nevoie, înseamnă că ne-am lăsat manipulați printr-o tehnică banală pentru controlul minții. Dacă ne uităm la TV, la știri, sau citim un articol distorsionat care ne influențează percepția despre o persoană sau un eveniment, suntem manipulați prin controlul minții. De fapt mass-media urmărește să „șocheze” subiecții, pentru că așa îi poate influența mai ușor. Cea mai clară formă de control al minții am întâlnit-o în armată: trebuie să execuți ordinele superiorilor fără să le pui în discuție. Plus uzualul și dizgrațiosul „Să trăiți!”, care a invadat, din păcate, și mediul social dinafara armatei.

Controlul minții și manipularea

   La ora actuală, asistăm la un proces accelerat de centralizare a puterii politice și economice în mâna unor instituții care sunt la cheremul câtorva oameni. În spatele acestui proces continuu și bine coordonat al globalizării se ascund interese nebănuite sau inimaginabile, de preamărire și putere și ideea de control total. Iar pârghiile unui asemenea mecanism de control au fost și au rămas mereu aceleași: ținerea oamenilor într-o stare de ignoranță, de teamă și zbuciumați de conflicte interioare.

   Trist este că majoritatea oamenilor au renunțat să mai gândească și să-și mai asume responsabilități. Ei preferă să  facă ceea ce cred că le servește interesul de moment, fără să se gândească la consecințele faptelor, sau privesc cu un dezinteres detașat existența lor în cadrul comunității locale, orășenești, regionale, naționale, continentale și mondiale. Se spune că ignoranța ar echivala cu fericirea. Da, acest lucru este adevărat, dar numai pe termen scurt.

   Fiecare dintre noi ne creăm propria realitate, prin gândurile și faptele noastre. Orice acțiune are anumite consecințe. Dar, implicit, și orice lipsă de acțiune (inacțiune) are consecințele ei. Cine renunță să mai gândească (nu uitați, gândirea este cea mai puternică și complexă armă spirituală) și să-și mai asume responsabilități, renunță practic la viața sa. Iar dacă un număr suficient de mare de oameni procedează astfel, ei renunță practic la întreaga viață a comunității în care trăiesc. Și atunci manipularea în masă și controlul minții devin o treabă mult mai ușoară.

   Dacă v-ați luat ochii de pe ecranul televizorului unde rulează un episod din telenovela preferată sau un show de divertisment fără sare și piper și priviți în jur cu luciditate, poate vă dați seama că toate aceste lucruri nu sunt de joacă. Măcar meditați cinci minute la ceea ce ați citit. Poate fi un pas… urmat de alții. Sau, până la urmă, poate vă gândiți că acest scurt articol se bazează tot pe controlul minții. Atunci ați înțeles exact!