Dacă credeți că acum vreo 80 de ani oricine putea să facă orice pe plajă în stațiunea Constanța – Mamaia, vă înșelați. Reproduc integral și ad litteram textul ordonanței nr. 16253 din 20 iunie 1939 a Primăriei municipiului Constanța:

Noi, General TEODOR NICOLAU, Primarul Municipiului Constanța, în virtutea dispozițiunilor Înaltului Decret Regal No. 3237/938 și dreptului ce ni se acordă prin dispozițiile art. 15 și 16 din legea administrativă;

În interesul unei bune administrații și ordini, pe timpul sezonului de băi în stațiunea Constanța – Mamaia decidem: emiterea prezentei ordonanțe ce va fi pusă în aplicare cu începere dela 20 Iunie 1939, până la noi dispozițiuni;

Plaja Mamaia

1). Taxă de bae este de 10 iei, plus un leu timbru de aviație.
Elevii de scoală 5 Iei, plus timbru de aviație.
Copii până la 7 ani cari nu ocupă singuri cabină, sunt scutiți de orice taxă.

2). Pe tot restul litoralului Mării, dela satul Mamaia și până la Institutul Bioceanografic, conform art. 2 și 7 din legea administrativă fiind un drept regalian nu poale face nimeni baie, decât plătind o taxă de 5 lei de fiecare persoană. Se exceptează plaja din dreptul hotelului Rex, unde pe baza convenției aparte, încheiată cu Primăria, persoanele ce locuiesc în hotel pot face baie fără plată, sub rezerva controlului Primăriei, că nu fac plaje persoane ce nu locuiesc în hotel.
Nimeni nu poate face baie fără plată. Cei găsiți fără bilet de bae, pe plaja Mamaia, vor plăti întreitul taxelor de intrare; Pe restul plajei îndoitul taxei.
Un personal special este însărcinat a încasa taxele la cei ce fac plaje, în afara terenului din fața băilor Mamaia și a hotelului Rex.

3). Se interzice instalarea de corturi pe plaje, fără plată, și fără o autorizație specială din partea Primăriei.

4). Este oprit scăldatul trupei, a cailor și spălatul oricărui fel de vehicul pe porțiunea mai sus menționată.
Pentru trupa hidro-aviației, se va fixa de Primărie un loc anume de baie, la Nord de hotelul Rex: aproape de satul Mamaia.

5). Este interzisă pe tot timpul sezonului circulația căruțelor pe plaje și bulevard. Postul de jandarmi Mamaia va dirija aceste căruțe pe direcția Canara.
Se interzice deasemenea luarea mesei în plantația parcului Mamaia.

6). Toți cei ce fac baie, fie în zona băilor, fie în afară, sunt obligați a avea costume de baie. Contravenienții vor fi dați în judecată de organele polițienești.
La băile Mamaia este obligatoriu ca femeile și bărbații să se desbrace în cabinele anume rezervate în acest scop. Cabina va fi ocupată de maximum 4 persoane.
Este oprită desbrăcarea publicului în fața cabinelor.

7). Băile de soare fără costum se vor face numai la solarii.

8). Primăria nu răspunde de furtul banilor și obiectelor de valoare, dacă nu se vor lăsă la Casa de valori sub luare de chitanță. Plata păstrării în casa de valori este de 5 lei – plus un leu timbru de aviație.

9). Publicul este rugat a avea o ținută cât mai decentă și de bună cuviință. Este interzisă orice atitudine care ar contraveni bunelor moravuri. Este strict oprit dansul în costum de baie, atât pe plaje cât și pe terasa Cazinoului.

10). Este interzisă ruperea florilor și a pomilor, cei ce vor contraveni vor fi dați în judecată, – pentru distrugere.

11). Ungerea cu nămol este oprită atât în cabine cât și pe plaje.

12). Accesul pe plaje a vehiculelor cu tracțiune mecanică și animală, este interzis. Deasemenea accesul câinilor atât în cabine, pe plaje ș în apă.
Se interzice jocul cu mingea, cercul sau alte asemenea obiecte în locurile unde este aglomerație pe plaje.

Plăjile din Constanța

13). Prescripțiile plajei Mamaia se vor aplica întocmai cu adăugirea ca, dela plaja Domnița Ileana până la institutul Bioceanografic, băile sunt fără plată.
Restul va fi cu plată după cum urmează:

Plaja Modernă

Pentru persoanele care utilizează cabinele, taxa este de 10 lei, plus un leu timbru de aviație, cei ce nu utilizează cabinele, 5 lei, plus un leu timbru de aviație. Copii mai mici de 7 ani sunt scutiți. Elevii de liceu vor plăti la cabine taxa pe jumătate. Banii și obiectele de valoare vor fi lăsate la casa de valori, plătindu-se 5 lei, plus un leu timbru de aviație.

Plaja Domnița Ileana

14). Taxa este de lei 6, plus un leu timbru de aviație, pentru cabine. 3 lei plus un leu timbru de aviație pentru rest.

Plaja Sirena

15). Taxa este de 2 lei, plus un leu timbru de aviație.

16). Oricine va contraveni prezentei ordonanțe, va fi trimis în judecată conform legilor și regulamentelor sanitare în vigoare, precum și art. 579 și 591 din codul penal.

Primar,                                                                                                         Secretar general,

General Teodor Nicolau                                                                                        T. Dălgeanu

Plajă la Constanța-Mamaia acum 80 de ani