O societate sănătoasă înseamnă în primul rând oameni sănătoși. Condiția sine-qua-non pentru a fi sănătos este să te naști sănătos. Iar pentru a te naște sănătos viitoarea mamă ar trebui să facă testul prenatal, care ar trebui să devină obligatoriu în cel mai scurt timp.

   Acum mai bine de cincizeci de ani au apărut primele teste prenatale. Ele s-au concretizat în timp în câteva teste invazive de bază, cum ar fi amniocenteza, dar toate sunt riscante, cu o rată mare a pierderii sarcinii prin avort spontan. De 5-6 ani a apărut testul prenatal non-invaziv care implică doar recoltarea sângelui viitoarei mame, analizându-se ADN-ul fetal (numit și ADN liber fetal din sângele matern) pentru a depista riscul fătului la anumite tulburări genetice la nivel cromozomial. În prezent, testul prenatal non-invaziv analizează doar 3-4 dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, dar probabil este doar începutul.

   Cele mai multe boli genetice sunt nediscriminatorii, nu țin seama de rasă sau clasa socială. Accesul restricționat la testul prenatal amenință să transforme inegalitățile sociale existente și în inegalități biologice, pe termen lung. La nivel mondial, femeile în necunoștință de cauză, fără asigurări sociale sau prea sărace pentru a face testul pot naște copii cu diverse boli genetice. Repetarea în timp va răspândi aproape exponențial bolile genetice în rândul tuturor comunităților care nu fac sau nu-și permit testul prenatal. Pe de altă parte, pentru unii părinți, testele genetice prenatale sunt o alegere, dacă sistemul asigurărilor sociale le includ sau dacă își permit costurile. Dacă testul este pozitiv, părinții pot lua o decizie, extrem de grea, oricare ar fi, să păstreze copilul, asumându-ți conștient toate consecințele și greutățile ulterioare, putând chiar planifica nevoile viitoare ale copilului, sau să recurgă la un avort. Totuși, nu uitați că avortul este interzis de unele comunități culturale și religioase.

Testul prenatal

   În acest moment, avem instrumentele medicale pentru a reduce drastic și chiar a eradica bolile genetice. Singura modalitate reală de a preveni bolile genetice și ele să nu devină boli ale sărăciei este accesul nediscriminatoriu și obligatoriu la testul prenatal și la alte servicii medicale adiacente. Până la urmă toți oamenii ar trebui să aibă acces la servicii de asistență medicală și testele genetice trebuie să facă parte din ele.