Musulmanii vor fi grupul religios cu cea mai rapidă creștere din lume în anii următori. La sfârșitul secolului (2100), islamul va deveni religie majoritară în lume, conform unei noi analize de date realizată de Pew Research Center.

   În prezent creștinii alcătuiesc cel mai mare grup religios din lume, care cuprinde aproximativ 2,3 miliarde de oameni. Musulmanii sunt cel de al doilea mare grup, cu destul de puțin sub 2 miliarde de oameni. Dar populația musulmană, la nivel global, este relativ mai tânără, cu o rată ridicată a fertilității și o rată scăzută de decese. Pew estimează că, în perioada de cinci ani între 2030 și 2035, rata natalității musulmane va depăși rata natalității în rândul creștinilor, 225 de milioane de copii se vor naște în familiile musulmane, comparativ cu 224 de milioane în cele creștine. Apoi diferența va crește destul de accentuat.

Islamul va deveni religie majoritară   Între 2010 și 2050 populația musulmană a planetei va crește cu 73%, în timp ce populația creștină cu numai 35%. În prezent musulmanii sunt concentrați în regiunea Asia-Pacific (Indonezia, Pakistan, Bangladesh, Iran, Turcia, India), iar 20% dintre ei trăiesc în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Acum Indonezia este țara cu cei mai mulți musulmani, dar în 2050 cei mai mulți musulmani vor trăi în India, conform studiului. În Europa musulmanii vor alcătui 10% din populația întregului continent în 2050. Pe termen mai lung, prin anul 2070, populația musulmană o va egala în procente (32,3% din populația totală) pe cea creștină, iar în anul 2100 musulmanii vor fi 34,9% din populația lumii, iar creștinii numai 33,8%.

   Studiul Pew arată că islamul va deveni religie majoritară datorită factorului demografic (femeile musulmane nasc mai mulți copii decât femeile creștine) și factorului de vârstă. În Africa Subsahariană, în 2050 se estimează că o femeie musulmană va avea în medie 5,6 copii, iar una creștină numai 4,5 copii. La fel o să stea lucrurile și în alte regiuni: Orientul Mijlociu și Africa de Nord (3/2,6 copii), zona Asia-Pacific (2,7/2 copii), Europa (2,1/1,5 copii), America de Nord (2,1/2 copii), iar la nivel global femeile musulmane vor avea în medie 3,1 copii, pe când cele creștine doar 2,3 copii. Vârsta mediană la musulmani (un indicator ce împarte populația în două părți egale, vârsta mediană fiind acea valoare de mijloc) este de 23 de ani, adică pentru 2 miliarde de musulmani 1 miliard au vârsta de 23 de ani ori mai puțin și 1 miliard au peste 23 de ani. În comparație, vârsta mediană a celorlalte grupuri religioase, inclusiv creștinii, este de 30 de ani.