Poate credeți că libertatea artistică este o „realizare” a mileniului trei, dar ea s-a manifestat destul de vehement și cu mulți ani în urmă. Un exemplu în acest sens este Eva Ionesco (născută pe 18 iulie 1965) care este cel mai tânăr model care a apărut nud într-un pictorial Playboy, cand avea numai 11 ani.

   În Parisul anilor ’70, într-o epocă din ce în ce mai liberală și permisivă, libertatea artistică de exprimare devenea un fel de modă, iar nuditatea era exploatată pe toate căile, revistele cu conținut pentru adulți câștigând un teren important. În aceste condiții, mama Evei, Irina Ionesco, își fotografiază fetița (sau apelează la alți fotografi recunoscuți, cum ar fi Jacques Bourboulon) în diverse ipostaze erotice, în lenjerie intimă garnisită cu podoabe sau chiar nud. Fotografiile puștoaicei sunt publicate în Playboy (ediția italiană din octombrie 1976), în ediția spaniolă a revistei Penthouse (noiembrie 1978) și pe coperta revistei Der Spiegel. Îndemnată de mama sa, Eva Ionesco joacă roluri cu tentă sexuală, debutând în fimul „The Tenant” al lui Roman Polanski și continuând cu un alte filme controversate. La scurt timp, Irina Ionesco pierde custodia fetiței, în urma controverselor iscate de fotografiile și filmele în care a apărut, Eva ajungând să fie crescută de părinții designerului Christian Louboutin.

Libertatea artisticăEva Ionesco împreună cu mama sa, Irina Ionesco, în anul 1976

   De abia în 2012, în al treilea proces intentat mamei sale, un tribunal din Paris decide o compensație de 10.000 de euro pentru Eva (ea ceruse 200.000 de euro) și restituirea tuturor negativelor fotografice. Însă, totodată, s-a respins cererea ei de a-i interzice mamei să folosească în continuare, din punct de vedere comercial, fotografiile controversate. În prezent, Eva este regizor și în anul 2010 a debutat cu primul ei film, „My little princess”, care descrie relația dintre ea și mamă și chinurile prin care a trecut în copilărie.

   Este greu de înțeles cum poate o mamă să-și folosească copilul pentru foloase materiale, expunându-i corpul nevinovat pentru pedofili fără scrupule. Sau poate nu înțeleg eu adevărata artă exprimată prin nuduri sau libertatea artistică autentică, incontestabilă.

   Notă: Irina Ionesco este un fotograf francez, fiica unor imigranți români, care a copilărit în Constanța. A călătorit și a pictat mai mulți ani înainte de a descoperi fotografia, „opera” sa fiind descrisă ca erotică.