Plantele folosesc o varietate de tactici extrem de diversă pentru a realiza polenizarea și implicit pentru a atrage agenții polenizatori. Circa 5 la sută din toate plantele existente pe glob apelează la trucuri și înșelăciuni pentru a atrage insectele polenizatoare, dar până acum cercetătorii nu au mai întâlnit un astfel de truc de ademenire.

   O plantă ornamentală, destul de populară, din grupul de plante cunoscut sub numele de Ceropegia a ajuns însă la un alt nivel, net superior, folosind un truc de ademenire unic. Floarea ei imită aproape exact mirosul pe care îl emană o albină atacată, atrăgând musculițele care vor să-și depună larvele în insecta muribundă. Așa au descris cercetătorii de la Universitatea din Salzburg (Austria) și de la Universitatea din Bayreuth (Germania), după experiențe în natură și în laborator: o strategia unică, a unei flori-capcană, folosită pentru a întemnița temporar insectele polenizatoare.

   Notă: Plantele din grupa Ceropegia (aproape 200 de specii în întreaga lume) au o corolă tubulară cu cinci petale, cel mai adesea lipite în vârf, formând în funcție de specie o umbrelă, un gen de boltă, o fel de cușcă sau un apendice asemănător cu o antenă. Tuburile lor florale au firișoare de peri, îndreptate în jos, formând o capcană pentru insectele mici. 

Truc de ademenire unic

   Cercetătorii spun că este singurul exemplu de plantă care, pentru a face polenizarea și fără a oferi nimic în schimb (mâncare), imită mirosul unei insecte sau al unui alt animal. Atrase de miros, musculițele pătrund în interiorul florii care apoi se închide. După o mică luptă, floarea se deschide și musculițele, pline de polen, zboară în voie. Probabil unii „deștepți” din zilele noastre ar spune că floarea profită în mod abuziv de niște insecte pentru a-și face treaba (glumesc, cred…).

   După cum au arătat multe alte cercetări, albinele atacate sau pe moarte emană în aer un compus complex gen „alarmă” pentru celelalte insecte din stup (roi) pe care le cheamă în ajutor. Unele specii de musculițe au învățat să recunoască acest miros și se duc să-și depună ouăle în albină pentru perpetuarea propriei specii. Iar această plantă a „simțit” oportunitatea și a dezvoltat o tehnică specială înaltă pentru a profita în favoarea sa. Întrebarea este: cum a înțeles și a reușit? Chiar dacă inteligența plantelor este dovedită.

Sursă: Gizmodo