Norvegia intenționează să lanseze primul cargou electric autonom din lume chiar anul viitor. Prima navă de marfă autonomă și 100% electrică va înlocui anual circa 40.000 de drumuri cu camioane, au declarat promotorii proiectului.

   Nava va fi numită Yara Birkeland, fiind rezultatul unui parteneriat între fabricantul de fertilizatori Yara International și grupul industrial Kongsberg, și va livra fertilizatori între trei porturi din sudul Norvegiei: Porsgrunn, Brevik și Larvik. Cu o autonomie de peste 65 de mile marine (120 km), cargoul va putea transporta cam o sută de containere de marfă, respectiv o greutate de până la 3.500 de tone, la o viteză de 12-15 noduri, a declarat directorul proiectului Bjorn Tore Orvik. Inițial, nava va avea echipaj, dar începând cu 2019 va fi operată de la distanță, iar în anul 2020 va fi complet autonomă (fără echipaj).

Primul cargou electric autonom

   „În fiecare zi, sunt necesare peste 100 de drumuri cu camioane, care consumă motorină și poluează, pentru a transporta produsele fabricii noastre din Porsgrunn în porturile Brevik și Larvik, de unde apoi le expediem clienților din toată lumea”, a afirmat directorul executiv al Yara International. „Cu primul cargou electric autonom, renunțăm la transportul rutier și facem transportul pe mare și, prin urmare, vom reduce emisiile de CO₂ și de oxizi de azot, zgomotul și emisiile de particule și vom îmbunătății siguranța rutieră”, a mai subliniat el.

   Nava, care va avea un design futurist, va reduce emisiile de CO₂ cu 678 de tone pe an, conform celor de la Yara, iar energia electrică folosită pentru a încărca acumulatorii navei va fi în totalitate „verde”, provenind numai de la hidrocentrale.

   În timp ce Norvegia este un producător important de petrol, ea este cunoscută totodată ca având cea mai mare rată de autovehicule electrice pe cap de locuitor din lume, datorită unor stimulente fiscale extrem de generoase. De asemenea, scandinavii experimentează deja feriboturi electrice care să traverseze celebrelor lor fiorduri.

Sursa: France 24