În ultima vreme a apărut un fel de emulație din partea unui grup cu puternică identitate națională care îndeamnă tot românul să cumpere produse românești. Prin intermediul internetului și a rețelelor sociale primim imbolduri de „patriotism alimentar” și suntem stimulați la acțiuni de genul: cumpărați produse românești, păstrează banii în România, cumpără numai produse fabricate la noi în țară, ia produse made în România, cumpără produse tradiționale românești, ajută românii să rămână în țară, eu cumpăr produse românești etc. Pentru a oferi un ajutor suplimentar în acest sens, am o propunere simplă: un buton pentru produse românești obligatoriu pentru toate magazinele online.

   Comercianții cu amănuntul online, și mă refer cu precădere la cei care vând produse alimentare, ar trebui să facă o mică actualizare paginilor lor pentru a lăsa cumpărătorii să filtreze, sau chiar să restricționeze, ca să vadă numai produsele alimentare crescute și fabricate în România printr-un simplu clic pe un buton pentru produse românești. În prezent, multe magazine online nu afișează țara de proveniență a produsului, iar cei care o fac afișează o listă de imagini ale produselor pe ecrane mici, fiind dificil pentru cumpărători să afle de unde provin până când nu dau clic pe fiecare imagine în parte.

Buton pentru produse românești

   Am zis doar de magazine online pentru că în magazinele obișnuite cumpărătorii pot vedea cu ușurință etichetele produselor și țara de origine, chiar dacă la cele vrac trebuie să se bazeze pe onestitatea comerciantului. Printr-un buton pentru produse românești obligatoriu pentru toate magazinele și supermarket-urile online am putea oferi un impuls și un sprijin general pentru agricultorii și fermierii din România. Probabil mulți români au căpătat o încredere excesivă în produsele de import, cu precădere cele alimentare, mai arătoase și mai mari uneori, dar fără gust, care pentru mine nu este justificată decât în mică măsură. Poate ar fi momentul să plătim astăzi 1 leu mai mult ca să ne încurajăm semenii să producă mai mult și să crească calitatea și să plătim peste 3-5 ani cu un leu mai puțin pentru produsele autohtone în comparație cu cele din import.