După ce acum vreo șapte ani un robot a oficiat căsătoria a doi tineri japonezi care s-au cunoscut grație unei pasiuni comune – robotica, anul acesta a avut loc prima căsătorie cu un robot. Un inginer chinez (Zheng Jiajia, de 31 de ani) s-a căsătorit cu o femeie-robot construită chiar de el, într-o ceremonie la care au participat mama sa, prieteni și colegi, a scris situl Sina.com.

   Mireasa are doar câteva luni și s-a căsătorit cu Zheng, care și-a luat masteratul în inteligență artificială la o universitate de elită în anul 2011, numai la două luni după ce au început o „relație“. Ea se numește Yingying și este adorată de soțul său care nu a mai avut o iubită de mai mulți ani și a optat să-și fabrice o nevastă după ce familia și prietenii au făcut în ultimul timp presiuni asupra lui ca să se însoare. Yingying este capabilă să vorbească printr-o conexiune la un computer cu acces la texte și arhive audio înmagazinate, poate recunoaște fotografii și obiecte, dar nu este programată să meargă, deși soțul a promis că se va ocupa și de acest lucru. El are planuri ca în scurt timp soția sa să se ocupe de treburile casnice, de gospodărie și să o scoată în oraș la plimbare, la un restaurant sau la un bar.

Prima căsătorie cu un robot

   Prima căsătorie cu un robot nu are o valoare legală, deoarece uniunile între oameni și androizi (roboți) nu sunt recunoscute de legislația chineză sau de a altor state din lume. Dar acest lucru nu a fost o piedică în calea unei ceremonii mai puțin pompoase, care a inclus un banchet în toată regula, invitați (dar nu din partea miresei), cadouri și tradiționalul voal roșu de mireasă, tipic pentru căsătoriile tradiționale din cultura chineză. Probabil că inginerul chinez a jurat că va trăi alături de Yingying până când moartea, în cazul ei problemele cu acumulatorii, îi va despărți.