Poate cel mai clar lucru din istorie este că cei care au fost la putere sau exponenții societăților au făcut (dictat) și regulile (legile). Un exemplu în acest sens sunt aceste sfaturi despre sarcină din decursul vremurilor:

  • Soranus din Efes, un renumit medic grec din secolul al II-lea, credea că pârțurile pot dăuna fătului și avertiza că o constipație cronică putea sufoca copilul, în timp ce o diaree îl putea scoate afară.
  • O femeie nesatisfăcută nu va rămâne însărcinată, spunea Galenus, considerat unul dintre fondatorii anatomiei și farmacologiei. El credea că atât femeia cât și bărbatul trebuie să aibă orgasm simultan pentru a concepe. Ideea sa a devenit extrem de populară și a fost inclusă în primele ghiduri scrise despre sex.
  • Pentru a determina dacă o femeie este gravidă, Hipocrate sugera plasarea unui cățel de usturoi în pântec. Dacă respirația ei mirosea a usturoi a doua zi, concluzia era că nu este gravidă, adică nu era nimic străin în interiorul corpului ei pentru a bloca aroma.
  • În Europa secolului al XI-lea, moașele recomandau la un travaliu dificil strănuturi induse de piper, legarea unei piei de șarpe în jurul coapselor sau băutul laptelui unei altei femei. Dacă aceste tactici nu reușeau, femeia trebuia să mănânce bucăți de unt sau brânză pe care se scriau cuvinte speciale pentru copil.
  • Conform „Les Evangiles des Quenouilles” (Furcile evangheliilor – o colecție a credințelor populare ale femeilor din Evul Mediu, care se întâlneau când torceau împreună, publicată prima dată în 1480, despre viața lor personală, controlul soților neascultători, prezicerea sexului copiilor și vindecarea bolilor comune), dacă picioarele bărbatului erau murdare sau urât mirositoare în timpul conceperii, copilul s-ar fi născut cu un miros neplăcut, permanent. De asemenea, o femeie nu trebuia să mănânce capete de pește deoarece copilul se va naște cu buze ascuțite, iar consumul de brânză dulce putea duce la nașterea unui băiat cu un penis anormal de mic sau a unei fete cu un vagin foarte mare.

Sfaturi despre sarcină

  • Tot această scriere avertizează că dacă femeia nu mănâncă tot ce poftește în perioada de sarcină copilul s-ar putea naște fără un organ vital (nu se spune care). Mai târziu, prin secolul al XIX-lea, s-a afirmat că ne-satisfacerea poftelor alimentare ale unei femei gravide poate duce la aducerea pe lume a unui copil cu diferite semne pe piele.
  • Pentru a mări șansele de a avea un băiat, un text medical din Franța secolului al XVIII-lea recomandă două cocktailuri: vin roșu cu uter de iepure tocat pentru el și vin roșu cu testicule de iepure mărunțite pentru ea.
  • Începând cu 1880 și până la mijlocul secolului trecut, mai mulți medici au dat sfaturi despre sarcină avertizând că satisfacerea pasiunilor sexuale în timpul perioadei de graviditate influențează negativ caracterul fătului, transmițându-i tendințe libidinoase.
  • Pe la 1900 s-a vehiculat o idee total greșită: dacă faci sex după 2-6 zile de la menstruație concepi o fată, iar dacă faci sex după 9-12 zile vei avea un băiat.
  • O carte din 1920 avertiza viitoarele mame că dacă se uită sau se gândesc la persoane urâte, deformate sau bolnave își vor afecta negativ fătul.
  • Companiile producătoare de țigări din anii ’40 și ’50 arătau clar că fumatul este bun pentru femeile însărcinate, deoarece este relaxant.

   Aceste sfaturi despre sarcină sunt atât de ilare acum, dar au fost luate ca atare și probabil respectate cu strictețe.