Potrivit unui nou raport al Uniunii Interparlamentare (Inter-Parliamentary Union), o organizație internațională care lucrează cu Organizația Națiunilor Unite, lansat înainte de Ziua Internațională a Femeii, numărul femeilor din parlament este într-o creștere continuă. În prezent, există mai multe femei în parlamentele naționale din întreaga lume decât oricând înainte. În medie, la nivel mondial în anul 2016, 23,3% dintre parlamentari erau femei, înregistrându-se o creștere de peste 20% față de anul precedent.

   Raportul relevă totodată atât progresele semnificative în direcția egalității între femei și bărbați în parlamente, cât și lacunele mari care încă mai persistă. De asemenea, arată că media la nivel mondial a femeilor în parlamente a crescut cu peste 6 procente în ultimul deceniu și pare a fi pe un trend ascendent continuu. În plus, raportul defalcă numărul femeilor din parlament pe țări și regiuni, constatând că cele două Americi au cea mai înaltă reprezentare, de 28,1%, iar zona Pacific (care include Australia și națiunile insulare) cea mai scăzută, numai 17,4%.

Numărul femeilor din parlament pe regiuni

   În ceea ce privește fiecare țară în parte, există două țări care depășesc 50%. Cel mai mare procent al femeilor se găsește în Rwanda (106 locuri în parlament bicameral, 59 de femei, 55,6%), urmată de Bolivia (166 de locuri în parlament bicameral, 86 de femei, 51,8%). Deși raportul oferă o perspectivă asupra nivelului de egalitate între femei și bărbați în parlamente, nu este neapărat un barometru perfect pentru statutul drepturilor femeii în aceste țări. De exemplu, Rwanda luptă de mult timp, fără rezultate spectaculoase, împotriva violenței domestice și sexuale, precum și pentru eliminarea normelor patriarhale încetățenite în timp.

   România se află pe locul 88, devansând totuși SUA: 465 de parlamentari din care 88 sunt femei (18,92%). Camera Deputaților are 329 de parlamentari din care 68 sunt femei (20,7%), iar Senatul 136 de parlamentari din care 20 sunt femei (14,7%).

   În ultima vreme multe țări au introdus o cotă obligatorie pentru a crește reprezentarea femeilor în camerele parlamentului. Dar chiar în aceste condiții, raportul subliniază că există atitudini profund dăunătoare față de politicienii de sex feminin, începând cu hărțuiri josnice în spații publice și private și terminând cu sentimente misogine. Dar eu sunt convins că femeile vor lupta cu îndârjire pentru a deveni actori puternici pe scena politică.

Sursa: IPU