Prejudecata inconștientă consolidează stereotipurile, influențează deciziile și atitudinea de zi cu zi. Bazându-se pe acest lucru, conducătoarea unui grup de lobby pentru orașul Melbourne (Australia) și-a propus să reducă prejudecata inconștientă și să atragă atenția asupra acestei probleme într-un mod practic și pozitiv, crede ea, prin introducerea la zece treceri pentru pietoni din centrul orașului a unor figuri feminine. „Reprezentarea grafică numai a bărbaților la trecerile de pietoni este o discriminare împotriva femeilor, nu uitați că 50% din populația noastră este de sex feminin”, a declarat doamna Martine Letts. Noile semnale feminine au fost instalate chiar acum, înainte de Ziua Internațională a femeii.

Prejudecata inconștientă

   Chiar dacă a avut susținerea autorităților locale, această schimbare a atras opinii pro și contra pe mai multe rețele de socializare. Primarul din Melbourne, Robert Doyle, a declarat pentru Herald Sun: „Vrem să facem tot ce putem pentru echitatea de gen, dar parcă este prea mult. Din păcate, cred că acest tip de exercițiu costisitor probabil aduce multă bătaie de joc.” Grupul care luptă pentru drepturile femeilor dorește în viitor să înlocuiască jumătate din indicatoarele de la trecerile pentru pietoni. Probabil acest lucru se va realiza, dar vor veni alții care o să spună că totuși nu este echitabil. De aceea poate ar trebui afișat un simbol comun, o siluetă masculină și una feminină, care se țin de mână, se îmbrățișează sau se pupă…

   Notă: prejudecata este o părere, o idee preconcepută, în favoarea sau împotriva unui lucru, a unei persoane sau a unui grup comparativ cu alta sau altul, de obicei, într-un mod care este considerat a fi nedrept. Prejudecățile pot fi deținute de către un individ, un grup sau o instituție și pot avea consecințe negative sau pozitive.  Există două tipuri de prejudecăți:

  1. Prejudecata conștientă (sau explicită) 
  2. Prejudecata inconștientă (sau implicită)

   Este important de remarcat că prejudecățile, conștiente sau inconștiente, nu sunt limitate la etnie și rasă. Prejudecata inconștientă este un stereotip social cu privire la anumite grupuri de persoane pe care individul și-l formează în afara propriei lui conștiințe. Toată lumea are credințe inconștiente despre diverse grupuri sociale, iar aceste prejudecăți rezultă din tendința de a organiza lumi sociale prin catalogare. Prejudecata inconștientă este mult mai răspândită decât cea conștientă și adesea incompatibilă cu valorile celei conștiente. Anumite lucruri sau întâmplări pot activa atitudini și credințe inconștiente.