Quinoa, care a fost considerată de incași „mama cerealelor”, poate deveni o sursă importantă de hrană în viitor după ce cercetătorii au reușit decodarea genomului său și au identificat o genă care ar putea fi manipulată pentru a elimina gustul amar al semințelor. Prin modificarea genei responsabile de producția de saponine din quinoa, boabele ei au un gust dulceag (în prezent, după recoltare, boabele trebuie să fie prelucrate prin spălare și uscare pentru a fi îndepărtate saponinele), au explicat oamenii de știință din Arabia Saudită.

     Quinoa are marele avantaj că poate fi cultivată în condiții vitrege, cum ar fi un sol sărat sau de slabă calitate, la altitudini mari, cu climă rece, ea putându-se dezvolta în zone neprielnice pentru cerealele comune precum grâul sau orezul. Însă prezența chimicalelor toxice și amare (saponine) din compoziția semințelor sale, a constituit unul dintre impedimentele cultivării cerealei pe scară largă. În boabele de quinoa (de culoare gălbuie, turtite, cu un diametru de circa 1,5 – 2 mm) se găsesc proteine mai ușor de digerat decât cele din carne. Această formă de proteină vegetală are un nivel proteic care este comparabil sau depășește cele mai multe tipuri de carne, nu produce colesterol sau o rigidizare a vaselor sangvine și, datorită vitaminelor și mineralelor, stimulează sistemul imunitar.

Quinoa

     Pe lângă proteine sale unice, quinoa este o sursă extraordinară de calciu, care este mai ușor de asimilat de organism decât calciul existent în lapte și totodată nu conține gluten. De asemenea, boabele sale conțin amidon, zaharuri, uleiuri, fibre, minerale și vitamine (A, C, D, E, K și vitamine din grupa B-urilor) și sunt o sursă bună de fier, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu și zinc.

     Quinoa este gustoasă și ușor de digerat, cu o textură pufoasă atunci când este gătită. Nu este lipicioasă, la fel ca majoritatea celorlalte cereale, și are o aromă proprie, delicioasă. Se prepară ca și orezul, boabele crescând în volum de aproximativ patru ori, dar timpul de fierbere este aproape la jumătate. Poate fi servită ca atare, sub formă de budincă, adăugată în supe, ciorbe, sosuri, salate etc. Făina obținută din quinoa poate fi folosită în panificație, fie amestecată cu faină din grâu, fie singură dacă se dorește un produs fără gluten.


Alte articole captivante


ALEȘII EUROPEI      Parlamentul European se pregătește să-și schimbe sau să-şi mențină componența, odată cu alegerile de duminică. Ca epicentru al politicii europene, legislativul european reprezintă un veritabil angrenaj de tocat bani. Costul anual pe care îl implică funcționarea Parlamentului European este de 1,75 miliarde de euro, ceea ce înseamnă circa 2,33 milioane de euro pe an pentru fiecare membru (751 europarlame...
EXPLICAȚIA SUPERSTIȚIEI DE A BATE ÎN LEMN       Acest gest, uneori reflex sau necontrolat, de a bate în lemn se poate traduce simplu cu un “Doamne ferește!” sau “Doamne păzește!”. Câteodată batem în lemn atunci când ne gândim sau vorbim despre un posibil necaz sau o eventuală nenorocire, când dorim să înlăturam efectul cuvintelor rostite de noi sau de interlocutori, încercând astfel să nu devină o realitate sau când realizam că totul este perfect s...
DIVERSITATEA LINGVISTICĂ AMENINȚATĂ      Nici astăzi nu știm cu exactitate când a apărut limbajul vorbit, dar este sigur că diversitatea lingvistică este amenințată. Dar astăzi știm că există peste 6 000 de limbi în uz în întreaga lume sau, după unele surse, relativ recente, 6909 de limbi vorbite. Extrem de multe, dar mai mult de jumătate dintre ele au mai puțin de 3 000 de vorbitori. Pe fiecare dintre aceste două continente, Asia și Africa, ...
RENUNȚĂM LA FARFURII?      Spălarea vaselor nu este o treabă plăcută, chiar deloc. Cei care pot folosi o mașină de spălat vesela au, de asemenea, grijile lor. Dar, datorită unei noi invenții, spălarea farfuriilor ar putea să ajungă de domeniul trecutului. Cunoscută sub numele de Bake.A.Dish, ustensila produce farfurii, castroane, platouri sau boluri în care se pot pune orice mâncare sau alte produse alimentare de prin bucătărie....
DIABETUL, O BOALĂ PERFIDĂ      Pentru a evidenția Ziua Mondială a Diabetului, care are loc în fiecare an la data de 14 noiembrie, Federația Internațională pentru Diabet (FID) a lansat cea de-a șasea ediție a Atlasului Diabetului. Raportul estimează cât de mulți adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani vor fi afectați de boală în viitor. Până la sfârșitul acestui an, FID estimează că 382 milioane de oameni vor avea diabet zaha...
CEARCĂNELE SUNT ÎN PRIMUL RÂND EREDITARE      Se pretinde adesea că cearcănele sunt cauzate de oboseală, de o muncă grea, îndelungată sau de nopți pierdute. De multe ori acest lucru poate fi adevărat, dar adevărul este că genele joacă un rol imens în apariția cearcănelor.      Pur și simplu, cearcănele sunt rezultatul stratului foarte subțire de piele de sub ochi, care arată vasele de sânge și sângele pe care îl conțin mai clar decât oriunde altu...
PERSONALITATEA POZIȚIILOR DE DORMIT      Suntem cu toții conștienți de limbajul corpului nostru atunci când suntem treji, dar nu ne gândim ce spune postura corpului nostru atunci când dormim. Ar putea fi interesant sau chiar paradoxal faptul că profilul corpului în somn definește o personalitate de multe ori foarte diferită de cea pe care ne-o cunoaștem.      Studiile au arătat că există șase tipuri comune de poziții de dormit, legate de t...
BLUGII CARE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA      Designerul Naked & Famous Denim este cunoscut pentru abordările creative și mai puțin așteptate, când vine vorba de crearea de haine. De curând, a creat o pereche de blugi termo-cromatici, care își schimbă culoarea în funcție de temperatura corpului purtătorului. Când este frig, blugii au culoarea albastru. După ce se încălzesc, prin purtare, de la temperatura corpului, culoarea blugilor se modific...
LIPSURI MATERIALE ȘI SOCIALE ÎN UE      În anul 2016 (pentru anul trecut datele nu sunt încă disponibile), 16% din populația Uniunii Europene, adică aproximativ 75 de milioane de persoane, a suferit de lipsuri materiale și sociale. Cea mai mare rată de lipsuri materiale și sociale (sau rată de privare materială și socială), pentru circa jumătate din populație, a fost înregistrată în România (50%) și Bulgaria (48%), urmate de țările în care e...
PIRAMIDA MILIARDARILOR      Revista de știri financiare Forbes publică lista anuală a persoanelor fizice cele mai bogate din lume din anul 1987, în acel an existând doar 140 de miliardari. Alte 200 de persoane au devenit miliardari în anul 2012, ajungându-se la un record de 1426 de miliardari în luna martie a acestui an, conform datelor publicate recent de Forbes pentru 2013.      Toți miliardarii din lume au o valoare netă de p...