Quinoa, care a fost considerată de incași „mama cerealelor”, poate deveni o sursă importantă de hrană în viitor după ce cercetătorii au reușit decodarea genomului său și au identificat o genă care ar putea fi manipulată pentru a elimina gustul amar al semințelor. Prin modificarea genei responsabile de producția de saponine din quinoa, boabele ei au un gust dulceag (în prezent, după recoltare, boabele trebuie să fie prelucrate prin spălare și uscare pentru a fi îndepărtate saponinele), au explicat oamenii de știință din Arabia Saudită.

     Quinoa are marele avantaj că poate fi cultivată în condiții vitrege, cum ar fi un sol sărat sau de slabă calitate, la altitudini mari, cu climă rece, ea putându-se dezvolta în zone neprielnice pentru cerealele comune precum grâul sau orezul. Însă prezența chimicalelor toxice și amare (saponine) din compoziția semințelor sale, a constituit unul dintre impedimentele cultivării cerealei pe scară largă. În boabele de quinoa (de culoare gălbuie, turtite, cu un diametru de circa 1,5 – 2 mm) se găsesc proteine mai ușor de digerat decât cele din carne. Această formă de proteină vegetală are un nivel proteic care este comparabil sau depășește cele mai multe tipuri de carne, nu produce colesterol sau o rigidizare a vaselor sangvine și, datorită vitaminelor și mineralelor, stimulează sistemul imunitar.

Quinoa

     Pe lângă proteine sale unice, quinoa este o sursă extraordinară de calciu, care este mai ușor de asimilat de organism decât calciul existent în lapte și totodată nu conține gluten. De asemenea, boabele sale conțin amidon, zaharuri, uleiuri, fibre, minerale și vitamine (A, C, D, E, K și vitamine din grupa B-urilor) și sunt o sursă bună de fier, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu și zinc.

     Quinoa este gustoasă și ușor de digerat, cu o textură pufoasă atunci când este gătită. Nu este lipicioasă, la fel ca majoritatea celorlalte cereale, și are o aromă proprie, delicioasă. Se prepară ca și orezul, boabele crescând în volum de aproximativ patru ori, dar timpul de fierbere este aproape la jumătate. Poate fi servită ca atare, sub formă de budincă, adăugată în supe, ciorbe, sosuri, salate etc. Făina obținută din quinoa poate fi folosită în panificație, fie amestecată cu faină din grâu, fie singură dacă se dorește un produs fără gluten.


Alte articole captivante


CONTRA ALZHEIMER      Alzheimer este o boală care apare la persoanele în vârstă. Aceasta se manifestă prin deteriorarea progresivă și accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului. Bolnavul își pierde capacitățile intelectuale și valoarea socială a personalității sale. De asemenea, are tulburări de comportament și ajunge la starea de demență. Alzheimer este cea mai comună formă de declin mintal la persoanele în vârst...
SCHIMBAREA CULORII OCHILOR      După ce v-am oferit tratamente la SPA, după ce am încercat să vă schimb destinul și am recomandat o dietă extremă, azi revin cu o altă „găselniță” a chirurgiei estetice și anume schimbarea culorii ochilor.      Cei nemulțumiți de felul cum arată pot lua în calcul o modalitate nouă pentru a-și schimba aspectul general, prin schimbarea permanentă a culorii ochilor, o procedură destul de controversată, c...
SCUTECE INTELIGENTE      Este, în general, destul de ușor să-ți dai seama atunci când copilul are nevoie de un scutec nou, datorită minunii care este aparatul digestiv al sugarilor și al sistemului olfactiv uman. Dar, dacă nasul nu vă ajută, ați putea folosi așa-numitele scutece "inteligente",   care pot detecta chiar și cel mai mic semn de umezeală sau alte “acumulări” în scutecul  unui copil – anunță pe site-ul său Exmobaby,...
COCA-COLA SE DIVERSIFICĂ      Coca-Cola face o încercare spectaculoasă pentru a-și impulsiona vânzările.  Îmbuteliatorului principal al companiei în Europa - Coca-Cola Enterprises - a emis la sfârșitul lunii iunie a.c. un raport care identifică o varietate de moduri prin care poate crește vânzările în următorii cinci ani în Europa.      Pornind de la premiza că micul dejun este o “masă completă", adesea menționat ca fiind cea mai ...
ALCOOLUL NU OMOARĂ NEURONII      Mulți băutori ocazionali sau perseverenți și toți cei care nu au pus alcool niciodată pe limbă vehiculează informația că alcoolul ucide celulele creierului uman. Pentru a clarifica acest lucru, trebuie spus că alcoolul pur va ucide absolut multe alte tipuri de celule, inclusiv cele ale creierului și de aceea este folosit și ca un dezinfectant, dar, în general, alcoolul nu omoară neuronii. Cu toate aces...
INDICII DE ȚARĂ      Există numeroase studii sau clasamente care încearcă să evalueze țările în baza rezultatelor economice, a mediului de afaceri, a nivelului de trai, a consumului sau producției, etc., dar mai puține în ceea ce privește contribuția acestor țări la nivel educațional, cultural și umanitar față de restul lumii. Indicele de “bunătate” a țărilor încearcă să evidențieze națiunile și regiunile care într-adevăr ...
PRIMUL DETECTIV PARTICULAR DIN LUME      Primul detectiv particular din lume a fost Eugène François Vidocq. Bănuiesc că n-ați auzit despre el și de aceea scriu aceste rânduri.      În 1809, la vârsta de 34 de ani, Eugène François Vidocq ispășea o pedeapsă grea cu închisoarea, având șanse chiar să ajungă sub ghilotină. A câștigat încrederea unora dintre criminali notorii din Paris și apoi le-a turnat planurile șefului poliției orașului, Jean ...
SMART FORSTARS      Smart Forstars, un concept de autovehicul electric, a fost prezentat la Salonul Auto de la Paris 2012. Mașina are un proiector în capotă, permițând ca orice perete să fie transformat imediat într-un ecran de cinema. Proiectorul poate fi controlat atât din interior cât și din exterior (are butoane prevăzute și pe capotă).       Șeful de la firma Smart, Dr. Annette Winkler a spus: "Este cel mai ieftin...
OBEZITATEA ȘI TERRA      Creşterea incidenţei obezităţii este un impact negativ la fel de puternic asupra mediului şi resurselor naturale ca suprapopularea, avertizează savanţii britanici. Experţi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populaţiei lumii - 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obez...
LEGUME PUȚIN CUNOSCUTE      În spiritul aventurii culinare, dacă vreți să înlocuiți morcovii, cartofii, salata verde sau țelina cu alte legume exotice, necunoscute la noi, sper că această listă vă va gâdila un pic pe cerul gurii. Să nu uitam că lumea este plină de rădăcini comestibile, sănătoase și aromate, de plante cu tulpini și frunze, din care nu am gustat decât în mică parte.      1. Oca      Deși această rădăcină colora...