Quinoa, care a fost considerată de incași „mama cerealelor”, poate deveni o sursă importantă de hrană în viitor după ce cercetătorii au reușit decodarea genomului său și au identificat o genă care ar putea fi manipulată pentru a elimina gustul amar al semințelor. Prin modificarea genei responsabile de producția de saponine din quinoa, boabele ei au un gust dulceag (în prezent, după recoltare, boabele trebuie să fie prelucrate prin spălare și uscare pentru a fi îndepărtate saponinele), au explicat oamenii de știință din Arabia Saudită.

     Quinoa are marele avantaj că poate fi cultivată în condiții vitrege, cum ar fi un sol sărat sau de slabă calitate, la altitudini mari, cu climă rece, ea putându-se dezvolta în zone neprielnice pentru cerealele comune precum grâul sau orezul. Însă prezența chimicalelor toxice și amare (saponine) din compoziția semințelor sale, a constituit unul dintre impedimentele cultivării cerealei pe scară largă. În boabele de quinoa (de culoare gălbuie, turtite, cu un diametru de circa 1,5 – 2 mm) se găsesc proteine mai ușor de digerat decât cele din carne. Această formă de proteină vegetală are un nivel proteic care este comparabil sau depășește cele mai multe tipuri de carne, nu produce colesterol sau o rigidizare a vaselor sangvine și, datorită vitaminelor și mineralelor, stimulează sistemul imunitar.

Quinoa

     Pe lângă proteine sale unice, quinoa este o sursă extraordinară de calciu, care este mai ușor de asimilat de organism decât calciul existent în lapte și totodată nu conține gluten. De asemenea, boabele sale conțin amidon, zaharuri, uleiuri, fibre, minerale și vitamine (A, C, D, E, K și vitamine din grupa B-urilor) și sunt o sursă bună de fier, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu și zinc.

     Quinoa este gustoasă și ușor de digerat, cu o textură pufoasă atunci când este gătită. Nu este lipicioasă, la fel ca majoritatea celorlalte cereale, și are o aromă proprie, delicioasă. Se prepară ca și orezul, boabele crescând în volum de aproximativ patru ori, dar timpul de fierbere este aproape la jumătate. Poate fi servită ca atare, sub formă de budincă, adăugată în supe, ciorbe, sosuri, salate etc. Făina obținută din quinoa poate fi folosită în panificație, fie amestecată cu faină din grâu, fie singură dacă se dorește un produs fără gluten.


Alte articole captivante


INDICII DE ȚARĂ      Există numeroase studii sau clasamente care încearcă să evalueze țările în baza rezultatelor economice, a mediului de afaceri, a nivelului de trai, a consumului sau producției, etc., dar mai puține în ceea ce privește contribuția acestor țări la nivel educațional, cultural și umanitar față de restul lumii. Indicele de “bunătate” a țărilor încearcă să evidențieze națiunile și regiunile care într-adevăr ...
NECESARUL ZILNIC DE APĂ ȘI LICHIDE      De mai mulți ani se vehiculează o idee, deja acceptată și înrădăcinată în mentalul românesc, care spune că ar trebui să consumăm zilnic 2 litri de apă, pe lângă alte lichide sau mâncare. Adică necesarul zilnic de apă al organismului uman este de doi litri. Motivele invocare sunt o sănătate fizică generală mai bună, mai multă energie, detoxificarea și hidratarea organismului, reducerea greutății corpora...
ORAȘUL VINULUI      Orașul vinului (la cité du vin) este un fel de monument, ceva la jumătatea distanței dintre lumea muzeului și cea a unui parc tematic, construit în Bordeaux, care are ca scop transmiterea, valorificarea și protejarea patrimoniului cultural, universal și dătător de viață al vinului. Inaugurarea construcției  a avut loc pe 31 mai 2016, în prezența lui François Hollande, iar deschiderea oficială, pentru p...
UN CADOU DE CĂCAT      Mi-am adus aminte de o glumă făcută de niște vecini de palier în căminul  studențesc, care ne-au pus la ușă un pachet învelit în ziare, în flăcări, plin cu rahat, în idea că cel care iese o să stingă repede focul cu piciorul. Numai că distinsul meu coleg Leon, un fin de nădejde, a avut prezență de spirit, a luat, nu mai știu cum, pachetul și l-a aruncat în camera vecinilor, recunoscută pentru curățenia...
TOP ORAȘE 2012      Firma americană de consultanță Mercer a realizat un clasament al primelor orașe din lume, dintr-un total de 221 orașe studiate. În stabilirea pozițiilor din clasament, firma a ținut cont de prețurile imobiliarelor în comparație cu venitul mediu al locuitorilor, de calitatea sistemul medical și de sănătate (boli infecțioase, canalizare, depozitarea deșeurilor, poluarea aerului, etc), de mediul politico-...
FAMILIE CU FOARTE MULȚI COPII      Acum un veac, și mai demult, majoritatea oamenilor trăiau la sate sau în târguri apelând la apucături din bătrâni, la superstiții, practici religioase și uneori la cele magice. Atunci era un lucru obișnuit să vezi o familie cu foarte mulți copii. Încet (sau foarte repede?) generațiile care au urmat au optat pentru familii mai mici în care copiii nu mai sunt în măsură să facă o echipă proprie de volei, ...
FAPTE DIN ISTORIE INEXACTE      Cu toții am învățat, am citit, am auzit sau am vizionat multe lucruri, întâmplări sau evenimente din istoria omenirii. Unele dintre ele, vehiculate mai frecvent, ne-au creat o imagine falsă, care s-a întipărit în mintea noastră. De vină poate fi mass-media și chiar apropiații noștri. Vă prezint, mai jos, doar câteva dintre faptele din istorie care sunt total neadevărate sau nefondate, cu scurte argumen...
TEST DE EVALUARE A VEDERII      Acest test de evaluare a vederii este o aplicație relativ recentă disponibilă gratuit pe Facebook, Android, iOS și pe browserele de pe desktop, numită Kuku Kube, care are un nivel surprinzător de dificil. Acest test de evaluare a vederii are la bază capacitatea utilizatorilor de a distinge nuanțele de culoare.      Testul de acuratețe vizuală începe începe cu doar patru pătrate colorate, dintre care u...
RĂCIRE IEFTINĂ ȘI RAPIDĂ     Enviro-Cool Limited din Marea Britanie a patentat o tehnologie comercială, numită V-Tex, ca un înlocuitor mai ieftin la echipamentele de răcire, mari consumatoare de energie, cum ar fi frigidere și răcitoarele folosite pentru băuturi în stațiile de benzină, magazine alimentare, baruri și restaurante, supermarketuri, etc. Dispozitivul permite ca băuturile să fie stocate pe rafturi, la temperatura camerei...
PNEURI FĂRĂ AER      Anvelopele fără aer sau anvelopele non-pneumatice s-au fabricat de mai mulți ani. De fapt, Michelin a prezentat prima sa anvelopă fără aer, numită "Tweel", în anul 2005 și Bridgestone a lansat o versiune proprie a acestei noi tehnologii în anul următor. Cu toate acestea, nici unul dintre modelele construite nu au fost oferite pentru vânzare la scară generală.      Pornind de la ideea că o anvelopă pne...