Fobia este definită ca o stare patologică de neliniște și de frică obsedantă sau o teamă patologică, irațională, persistentă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă, dusă uneori la extreme dar totuși inofensivă. Fobia poate fi stârnită atât de o anumită situație cât și de anticiparea ei. În general, fobiile produc amețeală sau pierderea echilibrului, transpirație, tensiune musculară, palpitații sau creșterea ritmului cardiac și chiar greață. Limba română cuprinde câteva zeci bune de fobii și de aceea m-am gândit că un test cu denumiri de fobii ar fi o măsură potrivită pentru a verifica cine are habar ce înseamnă numele acestor fobii, care nu sunt chiar la îndemâna oricui.

Test cu denumiri de fobii

   Mai întâi niște exemple: claustrofobia este teama patologică de spații închise, cei care suferă de această fobie se pot panica chiar și atunci când se gândesc că trebuie să ajungă în locuri închise. Farmacofobia este teama patologică de medicamente, heliofobia este teamă patologică de soare, de lumina lui sau de radiațiile solare, iar necrofobia este teamă patologică de morți, de cadavre și de tot ce este în relație cu moartea, inclusiv teama de moarte. Cea mai nouă este nomofobia (termen ce provine din sintagma „no mobile phobia”), o teamă de care suferă persoanele angoasate de ideea că vor trebui să petreacă o anumită perioadă de timp fără telefonul lor mobil.

   Testul are 12 întrebări cu patru variante de răspuns pentru fiecare întrebare. Bifați răspunsul pe care-l apreciați ca exact (corect) – numai o singură variantă de răspuns este corectă. La final, apăsând pe „Termină chestionarul”, veți vedea rezultatul testului și puteți verifica toate întrebările și răspunsurile.

   Recunosc că acest test cu denumiri de fobii este un pic mai dificil, iar dacă nu ați obținut scorul scontat vă puteți revanșa răspunzând la un test cu întrebări de cultură generală (20 de întrebări din domenii extrem de diverse), care sunt sigur că o să vă placă.

   Dacă iubiți limba română, puteți încerca să rezolvați un test cu o singură variantă de răspuns sau un alt test, un pic mai greu, dar mai interesant, cu mai multe variante de răspuns. Pentru iubitorii de geografie am publicat un test, diferit față de cele uzuale de pe Internet, privind capitalele lumii.

   De asemenea, puteți găsi multe alte teste, de logică, de inteligență, de atenție sau IQ, cu sau fără imagini, precum și diverse probleme, pe care le-am considerat interesante, la categoria Perspicacitate.