Plombele ar putea fi în scurt timp doar istorie după ce cercetătorii de la Kings College din Londra au descoperit că un medicament (Tideglusib), folosit deja la bolnavii cu Alzheimer, încurajează regenerarea dinților și repararea cariilor. Medicamentul stimulează celulele stem conținute în pulpa dinților, astfel încât acestea regenerează dentina, substanță proteică, bogat mineralizată, care formează masa principală a dintelui, sub smalț.

   Dinții și măselele au deja capacitatea de regenerare a dentinei dacă pulpa din interior devine expusă, printr-o traumă sau o infecție, dar dentina se reface în mod natural numai cu un strat foarte subțire care nu este suficient pentru a umple cavitățile profunde cauzate de cariile dentare. Dar medicamentul Tideglusib stopează o enzimă, numită GSK-3, și permite restaurarea dentinei, oferind o oportunitate reală de a obține un tratament dentar natural și rapid în toate clinicile stomatologice. 

Regenerarea dinților

   Soluția pentru regenerarea dinților și repararea cariilor ar fi una extrem de simplă: se poate folosi un mic burete biodegradabil îmbibat cu acest medicament care se introduce în cavitate (carie) și declanșează creșterea dentinei și repararea dintelui în termen de aproximativ șase săptămâni. Burețelul poate fi făcut din colagen astfel încât acesta să se topească în timp, lăsând la final doar dintele reparat. Profesorul Paul Sharpe, autorul principal al studiului, a declarat: „Simplitatea abordării noastre este ideală ca produs dentar clinic pentru tratamentul natural al cariilor mari pentru regenerarea dinților, prin refacerea dentinei”.

   În prezent stomatologi folosesc un fel de ciment sau umpluturi sintetice și artificiale pentru a trata cariile și pentru a umple găurile. Dar toate aceste plombe, care rămân în dinte, nu permit mineralizarea normală a lui și o refacere completă. Uneori, din diverse motive, plombele trebuie înlocuite. La eliminarea unei plombe, medicul stomatolog va lărgi de fiecare dată suprafața cavității pentru a pune alta și după numeroase asemenea tratamente dintele poate să ajungă la extracție.

   Regenerarea dinților sau orice metodă de auto-vindecare nu numai că ar putea elimina aceste probleme, dar, de asemenea, este o opțiune de tratament mult mai puțin invazivă pentru pacienți. Pentru cei cu fobie de stomatolog, încă foarte frecventă, folosirea stimulării naturale de reînnoire a dentinei ar putea fi o propunere deosebit de reconfortantă pentru atragerea mult mai multor oameni la dentist și rezolvarea problemelor dentare.

Sursă: The Telegraph