După ce australienii au realizat în primăvara anului trecut că pastilele de Nurofen sunt toate la fel și i-au dat producătorului un termen de 3 luni pentru a retrage de pe piață produsele, Curtea Federală din Australia a decis la începutul lui decembrie 2016 să mărească și amenda la 6 milioane de dolari australieni (4,4 milioane de dolari americani sau 4,23 milioane de euro), pentru că amenda inițială de doar 1,7 milioane de dolari australieni a fost considerată mult prea mică. „Obiectivul oricărei amenzi contravenționale trebuie să fie o asigurare că toate companiile aflate în situații asemănătoare se gândesc de două și nu decid să acționeze împotriva interesului general al publicului”, au arătat judecătorii instanței într-o declarație comună.

   Compania britanică Reckitt Benckiser, cea care produce Nurofenul, a păcălit cu bună-știință clienții cu privire la produsele sale. Pastilele de Nurofen sunt toate la fel dar se vând în pachete diferite, de diverse culori, sub pretextul că fiecare tratează separat câte o durere anume: dureri de spate, dureri menstruale, dureri de cap și migrene. De fapt, fiecare produs conține același ingredient activ, 342 mg de ibuprofen lizină și în mod normal are același efect, identic. Ca să nu mai spun că medicamentele respective au prețuri duble față de alte medicamente clasice de tratare a durerilor (de exemplu, dacă căutați pe Internet un înlocuitor sau o alternativă la Nurofen veți găsi alte produce similare de 2-3 ori mai ieftine, dar care au același efect). Compania Reckitt Benckiser trebuie să achite suma stabilită de instanță în contul Australian Competition and Consumer Commission. Președintele ACCC a declarat că aceasta este cea mai mare amendă corporativă dată de instanțele australiene pentru inducerea în eroare a consumatorilor.

Pastilele de Nurofen sunt toate la fel

   O să apuc să văd și la noi că sunt amendate cu sume reale și usturătoare toate companiile, dar cu predilecție concernele farmaceutice, care își bat joc cu nonșalanță de clienți? Nu cred, pentru că atunci când le prindem cu fofârlica ne rugăm de ele să nu plece și le mai acordăm eventual niște favoruri. Câtă prostie și bătaie de joc!

Sursa: BBC