Peste un miliard de oameni din 149 de țări din aria tropicală și subtropicală suferă de așa numitele boli tropicale ignorate, boli cărora majoritatea lumii le acordă prea puțină atenție. Ele sunt un grup divers de boli transmisibile (peste 20), care costă economiile acestor țări în curs de dezvoltare miliarde de dolari în fiecare an și afectează în principal populația săracă, fără condiții sanitare adecvate, care intră în contact cu vectori infecțioși, inclusiv animale domestice, fiind practic necunoscute în alte părți, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

   Este dificil să se identifice o singură cauză pentru această neglijare. Totuși, majoritatea critică cu vehemență industria farmaceutică pentru că nu investește suficient în tratamente – probabil pentru că nu obțin profituri din zonele sărace și lipsa de măsuri cu finanțare puternică a guvernelor implicate. Măcar toată lumea este de acord într-o singură privință: sunt multe de făcut pentru eradicarea lor.

   Unele dintre aceste boli tropicale ignorate pot fi fatale, multe pot provoca dizabilități permanente și altele desfigurează. Iată care au cel mai mare impact asupra populațiilor:

1. Elefantiazis

Boli tropicale ignorate - elefantiazis

   Filarioza limfatică cunoscută și sub numele de elefantiazis este o cauză principală de handicap la nivel mondial, ea afectând peste 120 de milioane de oameni din întreaga lume, provocând umflarea severă a unor părți ale corpului, cum ar fi picioarele, mâinile sau scrotul. Boala este cauză de viermi paraziți, care deteriorează sistemul limfatic și este răspândită prin ciupiturile țânțarilor infectați, dar totodată se moștenește. Cel mai des este găsită în Africa și Asia și s-a estimat că duce la pierderi economice în valoare de multe zeci de miliarde de dolari pe an.

2. Onchocercoza 

Boli tropicale ignorate - orbirea de râu

   Onchocercoza sau „orbirea de râu” este o boală de piele și ochi care poate provoca mâncărimi severe și tulburări vizuale, inclusiv orbire. Sunt infectați în jur de 18 milioane de oameni, din care peste 6,5 de milioane suferă de mâncărime severă, iar 270.000 sunt orbi. Boala este cauzată tot de un vierme parazit (onchocerca volvulus) și este transmisă prin înțepătura unor muște negre infectate. Viermele poate trăi chiar și 14 ani în corpul uman și adultul de sex feminin poate fi mai lung de 45 de centimetri. 

3. Chagas

   Boala Chagas se transmite prin intermediul unei insecte hematofage (se hrănește cu sângele gazdei) din familia Triatoma, numită și „insecta care sărută”, deoarece provoacă leziuni peri-bucale. În primele luni de la infectare, simptome sunt ușoare, inclusiv leziuni cutanate și febră. Dar , în faza a doua, devin cronice, unul din trei pacienți dezvoltă tulburări cardiace care pot duce la insuficiență cardiacă și moarte subită. Dintre cele aproximativ 6-7 milioane de persoane afectate la nivel mondial, cele mai multe trăiesc în America Latină, dar boala s-a extins și în SUA (circa 300.000 de persoane au această boală).

4. Dengue

   Dengue sau febra Dengue este o boală asemănătoare gripei, dar care uneori devine letală. În anul 2015, mai mult de 2 milioane de cazuri de Dengue au fost raportate în cele două Americi și în unele țări din Asia și America Latină, febra Dengue severă fiind cauza principală a mai multor boli grave și de deces, mai ales în rândul copiilor. 

5. Boala somnului

   Tripanosomiaza africană, cunoscută și sub numele de boala somnului, face parte tot din categoria boli tropicale ignorate, fiind o infecție cronică care afectează sistemul nervos central. Oamenii pot fi infectați ani de zile, fără semne, dar în a doua etapă, pot suferi modificări de comportament,  halucinații și chiar să ajungă în comă și să moară. Anual, se raportează aproximativ 25.000 de noi cazuri apărute, dar în realitate sunt vreo 50.000 – 70.000, deoarece multe cazuri nu sunt raportate autorităților. OMS spune că boala ar putea fi eradicată la nivel mondial până în 2020, dacă sunt alocate resursele potrivite pentru asta.