O coaliție formată din organizații pentru apărarea drepturilor consumatorilor și dreptului la confidențialitate a depus recent o plângere la Federal Trade Commission (agenția americană pentru protecția consumatorilor) susținând că producătorul de jucării Genesis Toys și furnizorul său de tehnologie, Nuance Communications, folosesc jucării inteligente care spionează, încălcând intimitatea copiilor și a familiilor. În plângerea formală s-a arătat că proiectarea acestor jucării are ca scop „înregistrarea și colectarea conversațiilor private ale copiilor mici, fără nicio limită, sau colectarea, utilizarea și divulgarea acestor informații cu caracter personal”.

   Cele două jucării în discuție sunt „My Friend Cayla” (prietena mea Cayla), care este o păpușă vorbitoare ce poate înțelege ce spun copiii și să le răspundă în timp real și roboțelul „i-QUE”, care este descris ca fiind un „prostuț inteligent care le știe pe toate”. Aceste jucării inteligente cer copiilor informații personale atent selecționate, cum ar fi numele părinților, emisiunile TV preferate sau jocurile îndrăgite, ce mănâncă și beau, numele școlii, orașul în care trăiesc etc. De asemenea, ambele jucării folosesc adresele IP ale utilizatorilor în scopul de a colecta date de localizare, nerespectând politicile de confidențialitate. Protestatarii spun că Genesis Toys încălcă mai multe reglementări deoarece nu obțin consimțământul părinților înainte de a înregistra conversațiile copiilor și apoi le trimit la Nuance, compania care le-ar putea utiliza în scopuri de marketing (chiar dacă ei susțin că folosesc datele în scopul de a îmbunătăți produsul). Totodată afirmă că părinții ar trebui să aibă un control asupra datelor înregistrate direct de la copii lor și să fie în măsură să acceseze, să revizuiască și chiar să le șteargă. Plângerea amintește și faptul că cele două companii își pot modifica politicile oricând și părinții să nu afle niciodată.

   Pe situl oficial, My Friend Cayla” este prezentată ca o păpușă interactivă la modă, frumoasă, de 45 de centimetri, care oferă ore întregi de jocuri imaginative. Cayla te poate înțelege și îți răspunde în timp real aproape la orice. Pune-i întrebări despre ea însăși, oameni, locuri și lucruri. Este cel mai deștept prieten pe care-l vei avea vreodată! De asemenea, îi place să spună povești, să se joace, să-ți arate fotografii din albumul ei și totodată cântă. Nu este doar o păpușă, este un prieten adevărat!

Jucării inteligente

   Nu este prima dată când o păpușă vorbitoare produce îngrijorări privind securitatea și confidențialitatea. Anul trecut, a fost lansată păpușa Hello Barbie care se conectează la Internet, înregistrează conversațiile copiilor și le încărcă apoi online. Dar Hello Barbie înregistrează numai atunci când este apăsat un buton, în timp ce Cayla și i-QUE înregistrează tot timpul.

Sursa: Aol.com