Probabil ați auzit de cuvântul narcisism care este folosit din ce în ce mai mult în zilele noastre, de am putea crede că suntem în mijlocul unei epidemii. Termenul vine din mitologia greacă, mai exact din povestea lui Narcis care, văzându-și chipul reflectat în apă, s-a îndrăgostit de el însuși. De abia în 1980 umanitatea a recunoscut  în cele din urmă că narcisismul este o adevărată patologie. Astăzi, se estimează că 1% din populație suferă de tulburări de personalitate narcisică, așa cum este numit în mod oficial, deși experții cred că mulți, foarte mulți oameni sunt încă nediagnosticați.

   Dacă căutăm o definiție, narcisismul înseamnă egoism excesiv, dragoste exagerată de sine sau un sentiment excesiv de auto-importanță, o preocupare extremă de sine și lipsa empatiei. Narcisiștii au o foarte bună părere despre ei înșiși și au o viziune distorsionată de grandoare când vine vorba de propriile lor abilitați sau talente. Tulburările de personalitate narcisică sunt caracterizate prin grandoare omniprezentă, nevoie de admirație, drepturi personale, intoleranță la critică, aroganță și invidie. Alte caracteristici fenotipice notabile includ distanțare și evitare, nesiguranță și vulnerabilitate, hipersensibilitate, agresivitate și un sentiment de rușine.

Narcisismul, o boală la modă

   De-a lungul anilor, psihologii s-au luptat pentru a descrie, diagnostica, înțelege și trata această boală, care este o problemă având în vedere că este o condiție mentală care pare să crească în timp. Mai mult decât atât, pare, de asemenea, să fie strâns legată de o altă tulburare de personalitate: psihopatia (stare morbidă caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament sau de caracter, prin reacții neadecvate la mediu, prin ciudățenii în comportare). Dar, ajungând la narcisismul patologic nu este vorba doar de a avea un ego „umflat”, este o tulburare psihologică foarte gravă.

   Cercetările au relevat că narcisiștii trișează la jocuri și în relații romantice și iau mai multe resurse pentru ei lăsând mai puține pentru alții, în special lucruri materiale de valoare. Iată câteva alte comportamente tipice:

  • Reacționează la critici cu furie, rușine sau înjosire
  • Profită de alte persoane pentru a-și atinge propriile obiective
  • Îți exagerează realizările și talentele
  • Au nevoie de atenție constantă și admirație
  • Au sentimente excesive de auto-importanță
  • Sunt preocupați de fantezia succesului, de putere, frumusețe, inteligență sau dragostea ideală
  • Au așteptări nerezonabile de tratament favorabil
  • Au auto-interes obsesiv
  • Urmează scopuri egoiste mai tot timpul

    Atunci când este privit dintr-o anumită perspectivă, narcisismul poate fi văzut de fapt ca un lucru pozitiv, pentru că narcisiștii sunt adesea executanți foarte buni în domeniul lor profesional. Sentimentul lor exagerat de auto-importanță îi determină să arăta lumii cât de multe lucruri pot face. Ei pot fi forțe carismatice pentru schimbări într-o firmă, au viziune, își asumă riscuri și chiar pot fi cruzi. În consecință, multe companii apelează la narcisiști pentru abilitățile lor de conducere.

  Dacă v-ați regăsit sau nu în definițiile sau tipurile de comportament menționate mai sus, puteți face un scurt test aici.

Sursa: Gizmodo.com