Pe o plajă destul de largă din insula germană Rügen din Marea Baltică se află cel mai mare hotel din lume, care în lunga lui istorie n-a avut ocupată nicio cameră de vreun turist. Acest grandios complex hotelier, dar pustiu, se întinde pe aproape 5 kilometri și are 10.000 de dormitoare, multe dintre ele cu priveliște către mare.

Cel mai mare hotel din lume

   Această stațiune monobloc de la malul mării, numită Prora, a fost construită acum 70 de ani de germani, între anii 1936 și 1939, la ordinele partidului nazist. În aceeași perioadă, Hitler făcea pregătiri pentru război, care au avut în cele din urmă prioritate, iar proiectul maiestos de construcție nu a fost niciodată terminat. Complexul a fost proiectat pentru a primi 20.000 de oaspeți, făcând parte din programul nazist „Putere prin bucurie” (Kraft durch Freude KdF), scopul lui fiind de promovarea activităților recreative pentru muncitorii germani și pentru răspândirea propagandei naziste. În timpul primilor ani de construcție, aproape 9.000 de companii de construcții din Reich au fost implicate în proiect. La începutul războiului, în anul 1939, lucrările s-au sistat, iar muncitorii au fost transferați în fabrici de armament.

   Cel mai mare hotel din lume avea opt construcții mari gen bloc, teatru și cinema, piscine și o sală mare de festivități care nu s-au umplut niciodată. În timpul bombardamentelor Aliaților, mulți oameni din Hamburg s-au refugiat în unele dintre acele blocuri. După război, Prora a fost folosit ca un avanpost militar pentru armata Germaniei de Est, iar după reunificarea Germaniei, în 1990, clădirile construite au rămas în paragină. Localnicii îl numesc colosul Prora, datorită structurii sale monumentale gigantice, iar astăzi, întregul loc este pustiu, chiar vandalizat, cu excepția unui mic muzeu și a unei discoteci. 

Cel mai mare hotel din lume - niciun turist

   După mai mulți ani de dezbateri, acum există un plan de a transforma Prora într-o stațiune de vacanță modernă, patru dintre blocuri fiind deja vândute unor investitori. Dezvoltatorii doresc să construiască sute de apartamente de vacanță, cu cafenele, cluburi, hoteluri, săli de sport și bazine de înot, în scopul de a atrage mii de vizitatori.

Sursa: Gizmodo