Mămicile sunt mereu inventive și manifestă tendințe uimitoare când este vorba de naștere, pornind de la nașterea sub hipnoză și terminând cu mâncarea placentei. De peste zeci de ani, mamele păstrează cordonul ombilical al copilului sau numai „buricul” într-un săculeț sau o cutie specială, precum și prima șuviță tăiată din păr sau primul dinte căzut ca pe niște „suveniruri” magice. Un ultim lucru, care se pare că devine o tendință din ce în ce mai răspândită, este nu numai păstrarea cordonului ombilical al copilului, dar și transformarea lui în decorațiuni, accesorii sau chiar bijuterii. Bineînțeles, designul se realizează cât timp cordonul ombilical este „proaspăt”, pentru a obține forma dorită, după care se usucă.

Mamele păstrează cordonul ombilical

   Există nenumărate posibilități, prin deshidratare și eventual prin adăugarea unor culori adecvate, mamele păstrează cordonul ombilical al copilului și pot realiza adevărate opere de artă. Se pare că opțiunile frecvente sunt inimioarele sau neprețuitul cuvânt love.

Mamele păstrează cordonul ombilical al copilului

   Simțindu-se binecuvântate, unele mămici aleg se păstrează pentru totdeauna amintirea nașterii punând cordonul ombilical chiar în ramă.

Mamele înrămează cordonul ombilical

   Cordonul ombilical este legătura dintre mamă și făt. Conține vase de sânge prin care se transmit fătului substanțe hrănitoare, dar și oxigenul esențial pentru supraviețuire, și, totodată, prin el se elimină toxinele. În medie are 50-55 de centimetri și este prima jucărie a copilului: din a 17-a săptămână de viață fătul îl prinde cu degetele, îl trage, îl strânge, îl sucește. Acest lucru nu afectează fătul, din contră, stimulează impulsurile nervoase și contribuie la conexiunile speciale din creier care coordonează mișcarea complexă a mâinilor. Dacă îndepărtarea lui se face la foarte scurt timp după naștere, poate fii în dezavantajul bebelușului. Se recomandă tăierea după 1-3 minute de la naștere, pentru ca în acest interval de timp sângele din cordonul ombilical să treacă în trupul copilului. Cordonul ombilical se taie cu un clește special la circa 4 centimetri față de buric, dar nu este o regulă, indiferent de lungime buricul va arăta la fel. Bebelușul nu simte nicio durere pentru că nu există niciun nerv în cordon. În general, restul cordonului ombilical rămas prins de copil se usucă și cade după 10-21 de zile, lăsând o mică rană care se vindecă în scurt timp.