Un râu columbian, Caño Cristales, numit deseori râul în cinci culori sau curcubeul lichid, este considerat de foarte multă lume ca fiind cel mai frumos râu din lume, datorită culorilor sale izbitoare. Cursul spectaculos al apei se transformă într-un adevărat caleidoscop plin de culoare, albia râului fiind colorată, de la sfârșitul lunii iulie până în noiembrie, în galben, verde, albastru, portocaliu și mai ales în roșu, datorită unei plante de apă dulce.

Râul în cinci culori

   Caño Cristales, un afluent al râului Guayabero, este un râu rapid, cu mai multe praguri și cascade. În multe locuri s-au format mici gropi circulare. Odată ce unele dintre fragmentele de rocă mai grele se încadrează într-una dintre cavități, acestea sunt rotite de curentul de apă și încep să sculpteze în peretele cavității mărind dimensiunea gropii. Râu are plante acvatice, dar nu are pește, apa râului este extrem de curată din cauza lipsei nutrienților și particulelor mici.

   După perioada ploioasă, de sfârșitul lunii iulie până în noiembrie, râul în cinci culori devine unic și creează un amestec deosebit de culori sub oglinda apei. Totul se datorează unei plante endemicemacarenia clavigera, care aderă strâns la roci în locurile unde fluviul are un curent mai rapid. Planta, delicată ca o dantelă, are nevoie de condiții precise – adâncimea apei și cantitatea de lumină a soarelui – pentru a oferi nuanțele sale luminoase unice.

Râul în cinci culori - Caño Cristales

   Multă vreme turismului n-a fost reglementat în această zonă, localnicii și „iubitorii de natură” făcând picnicuri pe malul râului și baie în apa limpede în anumite zone, fără să se sinchisească de minunatele plante. Acum, normele de protecție a mediului sunt foarte ferme, inclusiv un ghid obligatoriu pentru fiecare grup. Grupurile nu pot fi mai mari de șapte persoane, fiind stabilit și un plafon maxim de 200 de persoane pe zi, în zonă. Este interzisă folosirea diverselor produse de protecție solară sau împotriva insectelor atunci când se vizitează râul și zonele limitrofe, iar înotul nu este permis.