În marile orașe găsirea unui loc de veci (se estimează că aproximativ 100 de miliarde de oameni au fost îngropați de-a lungul istoriei omenirii) este o problemă și implică costuri din ce în ce mai mari. Pentru Memorialul Necrópole Ecumênica din Santos, Brazilia, sintagma „la doi metri sub pământ” nu mai este actuală, această construcție pe verticală fiind cel mai înalt cimitir din lume.

   Când a fost inaugurat, în anul 1983, a fost doar o mică clădire cu morminte la suprafață, însă cererea pentru morminte a fost așa de mare încât proiectul s-a extins pe verticală și a ajuns cel mai înalt cimitir din lume. Astăzi clădirea măsoară 108 metri înălțime, are 25.000 de locuri de veci, mai multe camere de priveghi, cripte, mausolee, o grădină cu o cascadă mică, o capelă și chiar un snack-bar pe acoperiș. Memorialul este unul dintre cele mai vizitate repere din Santos, foarte căutat de turiști.

Cel mai înalt cimitir pe verticală

   Dar asigurarea unui loc de odihnă cu o vedere frumoasă costă bani. Cimitirul are mai multe aripi și, în funcție de panorama pe care o oferă, mormintele sunt taxate diferit. Este o chestiune fără răspuns de ce o vedere frumoasă este importantă pentru cineva care se odihnește în acest loc, dar poate are într-un fel sens de ce mormintele de la etajele superioare sunt considerabil mai scumpe: sunt mai aproape de cer.

   Cele 32 de etaje, echipate cu un sistem de ventilație, pot găzdui mai multe blocuri de morminte. Descompunerea durează în jur de trei ani, după care familia defunctului poate exhuma corpul și să-l mute într-o altă parte a cimitirului. Probabil că vă întrebați de ce. Ei bine, închirierea pentru trei ani a unui loc costă între 10.000 și 35.000 de reali brazilieni (5.900 – 21.000 de dolari americani), în funcție de amplasare, iar prelungirea perioadei devine mai scumpă după câțiva ani. Pentru cine își permite, cimitirul oferă opțiuni mai scumpe, locuri funerare separate, cu camere memoriale, pentru 174.000 de reali (54.000$).