Plantele ne luminează casele și ne înveselesc locurile de muncă. Totodată există plante care purifică aerul absorbind substanțe chimice periculoase sau toxice și lăsând un aer curat pentru respirat. Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a estimat că poluarea aerului din interiorul locuințelor contribuie la 99.000 de decese în Europa în fiecare an.

   Aerul stătut și poluat din clădiri poate declanșarea orice, de la dureri de cap la alergii ale pielii sau la oboseală generală. Clădirile, indiferent dacă sunt noi sau vechi, pot avea niveluri ridicate de compuși organici volatili, uneori atât de mari încât se simte mirosul. Pornind de la aceste lucruri, cercetătorii americani au analizat anul acesta mai multe plante de ghiveci ca să vadă care absorb mai mulți compuși organici volatili. Trei dintre ele au fost în măsură să preia mai mult de 80% din cei 8 compuși organici volatili impregnați în camera de studiu pe parcursul unei perioade de 12 ore.

   Iată câteva plante care purifică aerul, aș putea spune un fel de odorizante naturale, cu beneficii reale.

   Guzmania (guzmania lingulata) – este originară din America de Sud și Centrală fiind o plantă epifită, ce ajunge la 50 cm înălțime și 40 cm lățime. Frunzele sunt lungi, lucioase, cu vârful ascuțit și marginile tăioase, colorate în verde crud. Florile sunt mici, nesemnificative și neparfumate, colorate în alb sau crem. Aspectul spectaculos este dat de bracteele mari, de culoare roșie, galbenă sau portocalie care formează o inflorescență sub forma de pâlnie.

Plante care purifică aerul - Guzmania

   Dracena (dracaena fragrans) – este nativă din Africa tropicală și are un un aspect foarte elegant. Are o tulpină golașă, fără frunze sau ramuri, lemnoasă și destul de groasă, care are în vârf un mănunchi de frunze verde închis cu dungi galbene, atârnând înspre bază. Mai este numită planta porumb sau copăcelul ori trunchiul fericirii.

Plante care purifică aerul - Dracena

   Planta-păianjen (chlorophytum comosum) – este originară tot din Africa, numită popular crinul verde sau voalul miresei. Are forma unei tufe, cu frunze verzi, subțiri și lungi, cu dungi albe. Florile sunt mici, de culoare albă, iar dacă este pusă în ghivece suspendate pedunculii oferă un aspect foarte plăcut.

Plante care purifică aerul - Planta-păianjen