Cumpărătorii cred că o pereche de pantofi scumpi din magazinele țărilor dezvoltate din Europa este produsă în Germania sau Italia, dar de fapt este realizată de muncitori cu salarii de mizerie în fabrici din Europa de Est. O investigație asupra pieței de încălțăminte din Marea Britanie a demascat detalii înfiorătoare ale industriei europene de încălțăminte, cu salarii ilegale și condiții de muncă șocante.

   Ancheta dezvăluie că unele branduri mari se folosesc de o lacună juridică, cunoscută sub numele de outward processing trade (OPT – comerț prin prelucrare exterioară), stanțându-și produsele cu „Made in Italy” sau „Made in Germany” pentru a sugera că sunt de înaltă calitate, dar acestea sunt efectiv realizate de către lucrători din Europa de Est, loviți de sărăcie. În conformitate cu aceste norme, firmele de încălțăminte taie materia primă în piese necesare pentru confecționare și le exportă către o economie cu salarii mici, unde pantofii sunt asamblați și cusuți. Apoi sunt importați înapoi în țara inițială, duty-free, unde pantofii pot fi etichetați ca fiind produși în țara respectivă.

   Investigația s-a bazat pe interviuri cu sute de lucrători din 12 fabrici din șase țări est-europene: Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Polonia, România și Slovacia. Muncitorii din Albania câștigă mai puțin de 0,49£ (0,57€) pe oră (sub salariul minim), iar cei din Macedonia 0,64£ (0,74€) pe oră, inclusiv orele suplimentare. Totodată, femeile sunt, în general, plătite mai puțin, dar toți lucrează cu substanțe chimice puternice, foarte nocive. Un muncitor a declarat că „angajatorul pune piesele pentru 90 de perechi de pantofi pe bandă și, chiar dacă vrei să mori, trebuie să-i termini ca să pleci acasă.”

Pantofi scumpi

   În fiecare an sunt produse la nivel mondial aproximativ 24 de miliarde de perechi de pantofi, din care 729 de milioane sunt realizate în Europa. Dar prețurile pantofilor europeni sunt mai mari: în medie, o pereche de pantofi italieni se exportă cu 45 de euro, în timp ce o pereche de pantofi din China pentru doar 3,5 euro.

   Au fost nominalizate următoarele branduri care produc pantofi scumpi în țările din estul Europei: Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Geox, Bata, Leder & Schuh AG, CCC Shoes & Bags și Rieker and Gabor. Consumatorii trebuie să știe adevărul despre cum se manufacturează acești pantofi scumpi. În niciun caz produsele de încălțăminte etichetate „Made in Europa” nu înseamnă „făcute cu demnitate”.