După o luptă lungă, dificilă, dureroasă și cu multă vărsare de sânge, tampoanele au cucerit în cele din urmă o victorie mare, răsunătoare, în lupta pentru drepturi menstruale egale. Metropola New York este primul oraș din lume care acordă tampoane gratuite pentru femei în toate instituțiile publice, cum ar fi școli, închisori și adăposturi.

   Consiliul Local din New York a adoptat în unanimitate în luna iunie a acestui an un set de proiecte de lege propuse de unul dintre membrii consiliului, doamna Julissa Ferreras-Copeland. Orașul va aloca de acum fonduri din bugetul local pentru produse de igienă, pornind de la hârtie igienică și până la tampoane. Se vor oferi tampoane gratuite în toate școlile, care sunt frecventate de circa 300.000 de fete, și, de asemenea, peste 23.000 de femei din adăposturile special amenajate sau care trăiesc efectiv pe străzi și dorm sub cerul liber vor avea acces la tampoane gratuite. Totodată, închisorile nu vor mai limita numărul de tampoane oferite deținutelor, femeile putând solicita acum tampoane după nevoie.

Tampoane gratuite

   Mișcarea inițială care a dus la aprobarea acestui act legislativ fără precedent într-un oraș foarte mare a început anul trecut la un liceu din Queens (High School of Arts and Business). Cu sprijinul consilierei locale, o firmă de tampoane a adus pe holurile liceului automate pe care le-au umplut cu tampoane gratuite. Începând de acolo, ideea a fost preluată de activiști dinamici și grupuri de femei nestăvilite, care în continuare au creat un adevărat fenomen, o luptă aprigă și neînfricată pentru a testa limitele ciclului în războiul pentru drepturi menstruale echitabile în New York.

   În medie, durata menstruației unei femei durează de la trei până la șapte zile și, tot în medie, ciclurile sunt de la 13 ani până la vârsta de 51 de ani. Asta înseamnă că în 38 de ani o femeie are 456 de menstruații care țin aproximativ 2.280 de zile (la o durată medie de 5 zile), adică 6 ani și trei luni din viață femeile sunt pe ciclu.

   Bineînțeles, există și alte opțiuni, dar circa 70% dintre femei folosesc tampoane, care sunt schimbate în general după 4 până la 8 ore. Considerând o medie de 6 ore de folosire, înseamnă 4 tampoane pe zi și 20 de tampoane pentru un ciclu, adică 9120 de tampoane folosite în întreaga viață. Vă las să faceți singure(i) calculul prețului total.