Guvernul din Niue oferă bani de la stat pentru procreare, dorind să încurajeze populația să facă mai mulți copii. Multe insule din Pacific se confruntă cu depopularea, deoarece locuitorii lor se mută pentru a-și găsi de lucru. Această măsură de stimulare a populației, în scădere în ultimii ani, va acorda câte 2.000 de dolari neozeelandezi (1.437$ sau 1.087£) noilor-născuți, sumă care va fi plătită în patru tranșe în primele luni de viață ale copilului.

   Notă: Niue este o țară insulară situată în partea central-sudică a Oceanului Pacific. Este una dintre cele mai mari insule de corali și unul dintre cele mai mici state independente din lume, având o guvernare separată, în liberă asociere cu Noua Zeelandă. Insula, cu stânci sparte și spălate de mare și cu un platou intern, care se ridică până la o înălțime de 60 m, are suprafața de 260 km2. Cea mai fertilă parte a insulei, unde trăiesc majoritatea locuitorilor, este pământul din apropierea coastei. Aproape un sfert din suprafața insulei poate susține o formă sau alta de agricultură, deși solurile nu sunt de bună calitate. În Niue nu se găsesc râuri sau pâraie, precipitațiile, care ating în medie la 2000 mm (litri/m2) pe an, trebuie colectate și depozitate. Veniturile aduse de cei aproximativ 1.300 de turiști pe an constituie o contribuție majoră la economia locală. Vânzarea de mărci filatelice și exportul de copra, manioc, lămâi, vanilie, taro și noni generează alte venituri. Ajutorul extern, provenit în special, din parte Noii Zeelande, a permis dezvoltarea infrastructurii țării, inclusiv televiziunea și rețeaua de telefonie. Populația este compusă, în mare parte, din samoani și tongani, care s-au stabilit pe insulă și și-au format propria limbă, niueana.

Bani de la stat pentru procreare

   Niue, care se traduce ca „iată nuca de cocos”, are în prezent mai puțin de 1.500 de locuitori, potrivit sitului său oficial de turism. Mai mulți trăiesc în Noua Zeelandă (aproape 24.000 în 2013) decât în Niue, cei mai mulți fiind născuți în Noua Zeelandă. Autoritățile locale declară că plățile în numerar vor sprijini noii părinți și vor contribui la susținerea țării. „Niueanii sunt rari în această lume și este important să ne străduim pentru continuitatea rasei noastre”, s-a spus într-o declarație.

   Acum stau și mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă s-ar oferi bani de la stat pentru procreare în România. Mai bine fac altceva…