De-a lungul anilor, în cadrul Jocurilor Olimpice au existat unele sporturi ciudate, neobișnuite sau chiar șocante pentru olimpismul pe care îl percepem astăzi. Iată câteva dintre ele:

     1. Tir cu porumbei vii

   Conform relatărilor, aproape 300 de porumbei au fost uciși la competiția sportivă de tir live care a avut doar o singură apariție la JO de la Paris în 1900. Belgianul Leon de Lunden a împușcat 21 de păsări pentru a lua titlul, dar el nu a putut să-și repete victoria pentru că la jocuri următoare animalele vii au fost înlocuite cu ținte din argilă.

     2. Concurs de înot cu obstacole

   Tot Parisul a găzduit în același an și tot pentru o singură dată o competiție de înot neobișnuită de 200 de metri. Înotătorii au trebuit să se cațăre pe un stâlp și să treacă peste un șir de bărci înainte de a înota în apele Senei sub un alt rând de bărci. Australianul Fred Lane a luat acasă medalia de aur pentru acest eveniment unic.

     3. Trasul cu frânghia

   Trasul cu frânghia a fost sport olimpic din 1900 până în 1920. Echipele de opt aveau la dispoziție cinci minute pentru a-și trage adversarii peste o linie aflată la 6 picioare (1,8288 metri). Dacă nu exista nici un câștigător după expirarea timpului, echipa care și-a tras rivalii pe distanța cea mai mare câștiga.

Sporturi ciudate - Trasul cu frânghia

     4. Săritură în lungime pe cal

   Săritura în lungime este o competiție bine-cunoscută în atletism, iar concursurile ecvestre fac parte din sporturile olimpice cele mai elegante. O combinație între a ele se încadrează la categoria sporturi ciudate, dar i-a asigurat belgianului Constant van Langendonck aurul la JO de la Paris în 1900 cu un salt de 6,10 metri împreună calul Dry Extra. Distanța nu pare impresionantă dacă vă reamintesc că recordul mondial la săritura în lungime bărbați este 8,95 metri (Mike Powell în 1991).

     5. Săritură în înălțime pe cal

   Tot în 1900 la Paris doi concurenți (francezul Dominique Gardères pe Canela și italianul Gian Giorgio Trissino pe Oreste) au urcat pe primul loc pe podium după ce împreună cu caii lor au sărit peste un stâlp orizontal (ștachetă) aflat(ă) la înălțimea de 1,85 metri.

     6. Croquet

   Croquetul este un joc sportiv (o metodă de petrecere a timpului liber) în care jucătorii, cu ajutorul unor ciocănașe de lemn, încearcă să ducă o minge prin mai multe portițe (nu trebuie confundat cu cricketul). A apărut numai o singură dată, bineînțeles tot la Paris, în 1900. A fost primul eveniment olimpic în care femeile au luat parte chiar împotriva omologilor lor de sex masculin, ci nu în propria lor competiție. Franța a luat aurul în toate cele patru categorii, dar sportul a fost eliminat din olimpiadele ulterioare deoarece, conform relatărilor vremii, a avut doar un singur spectator.

     7. Urcare pe frânghie

   Urcatul pe frânghie a fost sport olimpic în perioada 1896 – 1932. Sportivii, care aveau voie să-și folosească numai mâinile, se cățărau pe frânghie la 49 de picioare (15 metri) înălțime, la Atena în 1896, iar apoi la 25 de picioare (7,62 metri) în olimpiadele ulterioare. Grecul Nikolaus Andriakopoulos a câștigat olimpiada din 1896, fiind unul dintre cei doi oameni care au reușit să urce până în vârf.

Sporturi ciudate - Urcare pe frânghie

     8. Sprint pe bicicletă tandem

   Sprinturile pe bicicletă tandem, de obicei cu două echipe de doi bărbați pe distanța de 2.000 de metri, au fost în programul olimpic între anii 1908 și 1972.

     9. Săritură în înălțime de pe loc

   Toate Jocurile Olimpice din perioada 1900 – 1912 au avut ca probă săritura în înălțime de pe loc. Americanul Ray Ewry a fost campionul de necontestat al disciplinei, câștigând aurul de trei ori, cel mai bun rezultat fiind de 1,6 metri, la Paris în 1900.

Sporturi ciudate - Săritură în înălțime de pe loc

     10. Înot subacvatic

   Înotul subacvatic a fost prezent doar la JO din 1900. Concurenții au trebuit să înoate sub suprafața râului Sena până la 60 de metri, câștigând două puncte pentru fiecare metru străbătut și un altul pentru fiecare secundă de scufundare. Francezul Charles DeVandeville a câștigat aurul cu 188,4 puncte.